Strutless kites: minder struts meer plezier?

21 oktober 2014

strutloze kite

Steeds meer grote fabrikanten wagen zich aan de kites zonder struts. De innovatie begon bij een paar kleine fabrikanten op het eiland Maui in Hawaï. Nu lijkt de strutless kite een trend die definitief lijkt door te breken in onze sport. Nu ook de grote merken als Naish en RRD strutless kites op de markt brengen, is het een goed idee om deze even beter onder de loep te nemen. Deze merken geloven namelijk dat strutloze kites goed zijn voor 90% van de kitesurfers onder ons. De kites die tot nu toe op de markt verschijnen hebben een allround karakter en zijn daarmee geschikt voor freeriders en waveriders. Toch roepen deze kites vragen op, vooral over vormbehoud en vliegeigenschappen.

Voordelen van strutloze kites

Natuurlijk zijn kites zonder struts lichter dan kites met. Dit scheelt al snel 30%. Daarnaast zijn ze kleiner in te pakken. De voordelen voor kitesurfers die graag hun materiaal meenemen in het vliegtuig, zijn daarmee duidelijk. Zeker in combinatie met een splitboard, kun je geld en bagageruimte besparen.

Een ander voordeel is de goede low-end van dit type kites. Al met zeer weinig wind vaar je er mee weg. Dit kan omdat er in het centrum van de kite, waar de meeste power wordt gegeneerd, geen strut aanwezig is. Ook het lage gewicht draagt er aan bij.

Het lage gewicht heeft ook een voordeel voor de golfsurfende kiters. De kite drift lekker mee, wanneer je downwind een golf af surft.

De kites voelen extreem stabiel aan in het windvenster. Geen onverwachte of onstabiele bewegingen in de lucht.

Nadelen van de strutless kite

Zoals we aangaven voelen de kites zeer stabiel aan in de lucht. Wel kunnen ze door het ontbreken van struts erg klapperen wanneer volledig gedepowered. Zeker in sterke wind wanneer je bijna aan de high-end zit. Ook klappert de kite op dat moment wanneer volledig gepowered. Hier moet je zeker aan wennen.

Doordat de kite makkelijk vervormt, reageert hij meestal trager op input van de bar. Sturen zal iets langzamer aanvoelen dan een reguliere kite.

Een ander probleem dat komt zich voordoet, is het vervormen van de kite bij harde crashes op het water. Relaunchen uit het water zal soms moeilijker zijn.

strutless kites

Conclusie: voorlopig raden we beginners aan om een kite met struts te gebruiken. Dit geeft geen onverwachte gedragingen tijdens het moeten herstarten uit het water. Ook is het als beginner fijner om niet met een klapperende kite te hoeven lopen wanneer je hem volledig gedepowered. Ben je gevorderd? Neem dan zeker een strutloze kite mee in je overweging. Natuurlijk wel eerste even testen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.