Zorg voor je wetsuit!

16 september 2010

wetsuit-care

Wetsuits hebben van de hele kitesurf uitrusting misschien wel het meeste onderhoud nodig. Neopreen is kwetsbaar en dus kan goed onderhoud de levensduur van je wetsuit aanzienlijk verlengen. Een aantal Do’s en Dont’s om langer plezier te hebben van je surfpak.

Neopreen heeft de eigenschap in de loop der tijd zijn flexibiliteit te verliezen. Dit komt door oxidatie. UV straling en hitte zijn hiervan de grootste oorzaken. Natuurlijk wil je voorkomen dat je pak stug, stijf en uitgedroogd aanvoelt, je hebt hem tenslotte gekocht omdat hij zo comfortabel zat.

Het beste kun je je wetsuit daarom na je sessie afspoelen met koud water. Zo spoel je zout, zand en vuil van het pak. Geen warm water! Daarna laat je het pak drogen op een plek uit de zon, zoals gezegd UV en hitte zijn slecht voor neopreen. Stop hem nooit in de droger, maar laat hem droog druppen. Doe dat netjes over een hanger, zo droogt hij het snelst en voorkom je vouwen. Het is aan te raden je wetsuit binnenstebuiten te laten drogen.
oneill-slosh-piss-off

Na een aantal sessies is het goed mogelijk dat je wetsuit stinkt. Zweet, zonnebrand (en urine) zorgen voor deze geur. Laat je wetsuit nooit lang in een tas zitten, of in de auto liggen. Spoel hem af en laat hem drogen. Is de geur sterk? Probeer een speciale neopreen shampoo, zoals Rip Curl Piss Off, O’neill Wetsuit Cleaner & Conditioner, Slosh Wetsuit Shampoo of die van je lokale surfwinkel. Wasmachines zijn echt not done.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.