Body drag upwind: snel naar je board

26 juli 2011

Het verliezen van je board kan voor beginners behoorlijk frustrerend zijn. De kite trekt je meestal verder downwind dan je board. Je zult terug upwind moeten om je board te halen. Het gebruik van een boardleash is gevaarlijk, deze kan als een katapult je kiteboard naar je lichaam slingeren. Leer daarom goed de techniek van het upwind bodydraggen.

Dus… je bent gecrashed, het board van je voeten. Nu zie je je board 20 meter achter je liggen, je wilt er zo snel mogelijk heen. Zwemmen werkt niet, de kite trekt je hard de andere kant op. Upwind bodydraggen dus. Zo ga je te werk:

1. Zet je kite aan de rand van het windvenster, in de neutrale zone. Wil je naar links, zet je kite op 10 uur. Naar rechts, op 2 uur. Zie de afbeelding hieronder.
windvenster-windraam-windwindow

2. Strek je lichaam uit in de richting waar je heen wilt bodydraggen. Bestuur de kite met 1 hand. Gebruik je vrije arm om een zwaard te maken. Zie onder. Superman houding!

upwind-body-drag

3. Laat je rustig bij de kite vandaan trekken. Houdt je kite op 10 of 2 uur. Richt je vrije arm een paar graden upwind.

4. Maak rakken van 15 tot 20 meter. Keer langzaam! Dit is belangrijk. Stuur je de kite te snel langs 12 uur, dan trekt de kite je weer een stuk downwind. Het is dus ook aan te raden niet te korte rakken te maken, je moet dan te vaak keren. Zie onder, de blauwe lijn is de goede.

upwind-bodydrag

5. Blijf je board in de gaten houden. Golven en wind brengen hem downwind. Meestal heb je met enkele rakken je board alweer terug.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.