Hoogte lopen: zo vaar je snel upwind

23 juli 2012

Iedere beginner krijgt er mee te maken: het lukt om de balans te vinden op het board, snelheid te maken en de eerste rakken te varen, maar elke keer kom je weer downwind bij het strand uit. Om vervolgens terug upwind te moeten lopen en op nieuw te beginnen. Je zult moeten leren upwind te varen: schuin tegen de wind in: opkruisen dus, zoals ook een zeilboot dat doet. In het kitesurfen noemen ze dit ook wel hoogte lopen.

upwind kiteboarden

Een goede houding: achterste been gebogen, voorste been meer gestrekt. Vooruit kijken.

Of het lukt om upwind te gaan, ligt vooral aan techniek. Wel is het belangrijk dat je voldoende druk in de kite hebt. Als het erg zacht waait wordt het moeilijker om hoogte te lopen. Kijk daarom naar andere kitesurfers, kunnen zij upwind komen? Dan kun jij het ook. Vaar je op zee? Als er een sterke stroming met de wind mee staat, wordt het natuurlijk ook moeilijker om upwind te komen.

Kijk als je het water in loopt goed naar de andere kiteboarders. De lijn zij varen ga je zelf ook proberen aan te houden. Met deze tips moet het lukken:

  • Aankanten van het board is erg belangrijk als je upwind wilt komen. Zet je board dus niet vlak op het water, maar druk hard op de hiel van je achterste voet. Zo heb je het meeste grip op het water.
  • Zet de kite in een hoek van 45 graden en houdt hem stil. Als de kite te hoog staat trekt hij omhoog, dan is het moeilijker om aan te kanten. Bij heen en weer sturen van de kite trekt hij meestal downwind. Houdt de kite daarom stil.
  • Kijk naar een punt upwind en niet naar je kite. Vooruit kijken naar een punt net upwind van je, helpt om in die richting te gaan varen. Je bovenlichaam draait dan in de juiste houding. Kijken naar de kite helpt niet om hoogte te lopen.
  • Strek je voorste been iets uit. Je achterste been blijft goed gebogen. Ook dit helpt je houding.
  • Rustig keren en weinig vallen. Wil je omdraaien de andere richting in? Doe dit heel rustig, tijdens het keren verlies je makkelijk veel hoogte. Ook elke keer als je valt verlies je de hoogte die je net gewonnen had.
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.