Je eerste kiteset. Tips bij aanschaf

23 augustus 2010

beginners_kite

Je wilt beginnen met kitesurfen. Je hebt een kitesurfcursus gevolgd bij een kitesurfschool en hebt besloten door te zetten. De lessen gingen goed en nu is het tijd zelfstandig het water op te gaan. De keuze aan materiaal is enorm. Een aantal punten waar je op moet letten bij aanschaf van je eerste kitesurfspullen.

Vraag om advies

Als je net begint met de kitesurfen heb je nog geen vergelijkingsmateriaal. Waarschijnlijk zijn je vaardigheden nog niet goed genoeg om verschillende kites te gaan uitproberen. Dus sta je voor een lastige keuze: welke kite ga ik als eerste aanschaffen? Welk type? Welk merk? De kiteschool waar je je les hebt genomen kan een grote spelen bij je keus. De surfscholen geven meestal les met het nieuwste materiaal. Als deze kite je goed beviel, kan je beslissen zo’n zelfde kite aan te schaffen. Vraag ook de instructeurs naar een goede kite om mee verder te oefenen. Zij hebben ervaring met meerdere vliegers.

In de winkels kun je uiteraard ook advies krijgen over het verschillende materiaal. Ga eens langs een shop een kijk wat zij hebben en wat ze je adviseren.

Keuze van de juiste kite

Als beginner ben je opzoek naar een kite met veel depower en een goede herstart uit het water. Bowkites en kites met een Delta-shape hebben deze eigenschappen en zijn daarom populair bij scholen en bij beginners. Ook heb je veel plezier van de deze kites wanneer je meer ervaren bent.

Denk je dat je een keuze hebt gemaakt? Dan moet je nog kiezen welke maat je gaat aanschaffen. Kites worden gemaakt vanaf 5m2 tot en met 14m2. Ook hiervoor moet je advies inwinnen. De grootte van de kite is mede afhankelijk van je gewicht. In Nederland is het ideaal om twee kites in je bezit te hebben. Eén voor veel wind en een voor minder sterke wind. Het is verstandig eerst je grootste maat aan te schaffen als je ze niet beide direct wilt kopen. In rustiger weer (windkracht 3 en 4 bft) kun je dan goed oefenen. Wil je sowieso geen twee kites, neem dan een tussenmaat.

Een kiteboard met de goede afmetingen

De keuze van een kiteboard is afhankelijk van je gewicht. Ook daarvoor even advies vragen dus. De meeste kiteboards zijn rond de 130 cm bij 40 cm. Ben je zwaarder dan 80 kilo? Dan kun je een groter board nemen. Ben je veel lichter? Dan een boardje dan wat kleiner is. Als beginner ben je prima af met een relatief goedkoop board. Duurdere boards hebben eigenschappen die merkbaar zijn voor gevorderde kitesurfers.

Zittrapeze maakt de set compleet.

Om je set compleet te maken heb je een trapeze of harnas nodig. Hierin sta je voor de keus of je een zittrapeze wilt of een heuptrapeze. Voor beginners is een zittrapeze aan te raden. Deze geeft je meer ondersteuning en is in het begin comfortabeler.

Een goede investering

Koop je een kite, een board en een trapeze dan moet je een aardige investering doen. Tot slot een aantal tips voor mensen met een beperkt budget. In de winkels krijg je vaak een goede korting als je de hele set in eens koopt. Vraag naar aanbiedingen. Ook overjarig materiaal kan een stuk goedkoper zijn. Let wel op! Koop niet te oud materiaal. Spullen gemaakt voor 2007 zijn over het algemeen minder goed ontwikkeld qua safety en depower mogelijkheden. Ook tweedehands materiaal is een manier om geld te besparen. Ook dan geld dat je niet te oude spullen moet kopen. Je leercurve is hiermee een stuk lager.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.