Kite onderhoud. Verleng de levensduur van je kite

15 juli 2012

kite onderhouden

Van de kitesurf uitrusting, is de vlieger zelf het meest kostbare onderdeel. En omdat de kite misschien ook de meest kwetsbare is, is het goed om een beetje zuinig er mee om te gaan. Wat extra aandacht en onderhoud aan de kite kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Daarom deze adviezen om zolang mogelijk plezier van je vliegers te hebben.

Zand verwijderen van het doek

Zand is een van de grootste vijanden van het doek van de kite. Door schuren kan zand slijtage aan het doek veroorzaken. Probeer daarom altijd goed het zand van je kite af te kloppen voor je hem oprolt. Als het mogelijk is kun je beter de kite in het gras oppompen en opruimen.

Kite laten drogen

Hoewel kitesurfen natuurlijk een watersport is, is water niet goed voor de kite. Een natte kite die een paar dagen in de tas opgeborgen ligt, heeft grote kans om ‘het weer’ in het doek te krijgen. Deze verkleuringen zijn erg lelijk. Is kite nog nat na een sessie? Rol hem thuis weer uit en laat hem daar in elk geval wat ventileren.

Niet in warme ruimtes opbergen

In de zomer kan de temperatuur in de kofferbak van de auto enorm oplopen. Laat daarin niet je kite liggen. Deze hoge temperaturen zijn funest voor de tubes en ventielen.

Kite niet op het strand achterlaten

Als je een lange pauze gaat nemen, of met een andere maat kite gaat varen, laat je kite niet te lang achter op het strand. UV zorgt voor verkleuringen. Daarnaast is het erg slecht op de kite op het strand te laten klapperen in de wind. Heb je wel eens gezien wat de wind met een vlag doet? Beter ruim je de kite dus toch weer even op in de tas.

Bar afspoelen met zoet water

Ook de bar en vooral de lijnen zijn gevoelig voor slijtage door zand en zout. Het is daarom aan te raden bij thuiskomst de bar en lijnen even onder de kraan af te spoelen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.