Met zo weinig wind zou je bijna gaan Foil kiten

14 april 2018

De afgelopen weken hebben we het allerminst getroffen met de wind. Het is minder dan vorig jaar en áls het waait dan is het aflandig. Althans voor de westkusters onder ons. Lekker hoor, die warme wind vanuit het binnenland. Maar ons doe je een groter plezier met een snaarstrakke, steady wind uit het Zuidwesten of het Noorden.

Als er lange tijd geen wind staat maakt een kiter in het nauw rare sprongen.

En gaan we buggy-en, suppen of…. misschien wel een keertje foilen proberen! Hoe vaak ben je in deze periode niet voor niks naar het strand gereden omdat je op de webcam een kiter zag en dat er bij aankomst bleek dat het een foiler was. If you can’t beat them; join them? . Althans, je kan altijd een poging wagen.

Waar begin je dan? Je hebt namelijk vast al een keer van een (beginnend) foiler gehoord dat je best hard kan crashen vanaf zo’n verhoging. Het mooie aan foilen is echter – en je zou het niet zeggen – dat je met relatief zachte wind kan gaan. Dat betekent dat je crashes ook een stuk minder hard hoeven zijn. Ja ‘hoeven’?.

Om te beginnen, kan je eerst het best een lesje nemen. Ook zeer ervaren kiters hebben in de eerste pogingen veel moeite om controle te krijgen en crashen regelmatig. Het is wezenlijk anders varen. Het grootste verschil is dat je – zoals met snowboarden – druk moet houden op je voorste voet in plaats van je achterste. De meeste scholen bieden tegenwoordig ook foil kitelessen. Het kan dus geen kwaad om twee a drie lessen te nemen en te kijken of je enthousiast bent.

Foil Kitesurf materiaal kopen

Materiaal aanschaffen is namelijk behoorlijk prijzig. Voor een nieuw foilboard betaal je al snel ruim €2.000,- Euro. Inmiddels wordt er al een tijd gefoild dus de eerste boards zijn op de tweedehands markt. Reken jezelf echter niet rijk want ook hier zijn ze nog behoorlijk prijzig. Het kan ook verdienstelijk zijn om er een zelf te maken. Met hulp uiteraard.

Voorbereiden op eerste Foil Kitesurf sessie

Wil je gaan beginnen kijk dan eerst eens onderstaande reeks video’s van LiquidForce en lees het uitgebreide Hydrofoil verslag van Eddy Lansink van Versus Kiteboarding. Uit dit verslag komt ook de leercurve – zodat je je verwachtingen alvast een beetje kan managen.

Dag 1: Leren zwemmen met foil.
Dag 2: Heen en weer varen zonder te vliegen, voorkomen dat je de hele tijd als een dolfijn op en neer gaat.
Dag 3: Voorzichtig stukjes vliegen, vanaf 5 of meer meters.
Dag 4: Vliegen over enkele honderden meters.
Dag 5: Voorkomen dat je niet te hard gaat en niet te hard crasht.

Plan dus niet op dag 3 een foil tocht langs alle British Virgin Islands. Tenzij je een ontzettende ‘natural’ bent.

Introductievideo’s Foil Kitesurfen

In de eerste video van LiquidForce wordt er uitgelegd hoe je je voorbereidt op het strand en je naar diep water begeeft. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe je je eerste meters maakt zonder al te veel los te komen van het water.

In de tweede video wordt er uitgelegd hoe je controle kan krijgen over je waterstart, het stijgen en dalen maar ook hoe je uiteindelijk een transitie maakt.

In de derde video wordt er uitgelegd hoe je heelside- en toeside turns maakt. Vervolgens worden er ook een aantal tricks uitgelegd zoals de Jibe, Tack, Front- en Backroll etcetera.

Veel plezier met het leren! En vergeet niet, zonder te crashen duurt het altijd langer?!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.