Straps vs Boots: de discussie

15 februari 2013

boots of straps

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, het kiteboarden met boots is niet zomaar een hype. De hele PKRA wereldtop (behalve Kevin Langeree) vaart tegenwoordig met de wakeboard bindingen. Ook op jouw homespot zie je waarschijnlijk steeds meer mensen op boots varen.

Waarom doen zij dit, de ‘gewone’ straps zitten toch prima? Ja, maar in de conventionele voetbanden zit je niet vast. In de binding wel. Ze geven veel meer steun. En je zult er nooit zomaar uit schieten. Dit zorgt ervoor dat je harder kan afzetten. Ook met meer wind is uithaken nog lang comfortabel. Je kunt de wakestyle tricks dus met meer power uitvoeren. Niet alleen geven de boots veel steun, ook de demping is erg goed. Harde landingen zijn daardoor prima op te vangen. En omdat je vast zit heb je veel controle. Wakestyle rijders zijn om deze redenen van mening dat ze kiteboarden meer stijl en power.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De schoen is lastig aan te trekken. Dat heeft dan wel weer als voordeel dat je je board niet verliest tijdens een crash. Bodydraggen is dus verleden tijd. Een bijkomend nadeel is dat crashes harder aankomen: omdat het board vast zit lig je direct stil in het water, terwijl je kite door de powerzone schiet. Je krijgt een flinke ruk omdat het vastzittende board voor veel extra weerstand zorgt. Ook blessures liggen dus op de loer. En je hebt het een verhoogde kans op materiaal pech. Vooral brekende boards en uitgerukte inserts zijn veel voorkomende kwalen.

Boots zijn dus vooral geschikt voor kitesurfers die veel freestyle powermoves uitvoeren: handlepasses met de kite laag. Ook als je veel unhooked vaart, raileys etc. springt, dan zijn boots je volgende uitdaging. Houd je meer van hoge sprongen en harde kiteloops, dan zijn boots geen aanrader: crashes zullen heel hard aankomen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.