Avontuurlijke kitesurfbestemming? Oman!

21 november 2017

Een relatief onbekende kitebestemming is Oman – gelegen in het Midden-Oosten. Enkele prachtige video’s met azuurblauw, vlak water, lege kitespots en idyllische omgeving kwamen voorbij op. Oman is een van de veiligste landen in het Midden-Oosten met een uiterst vriendelijke bevolking. Wel even het reisadvies checken van tevoren natuurlijk. Tijd om dit wat beter uit te zoeken, dachten wij. Want dit riekt naar avontuur!

Het kiteseizoen strekt zich van juni tot en met september met wind tussen de 15 en 45 knopen. Er is veel verschil in wind tussen de verschillende spots. Neem dus zeker ook grote maten mee als je van plan bent meerdere spots te bezoeken. Je hebt absoluut een huurauto is nodig om zelfstandig op de verschillende plekken te komen en een 4×4 is geen overbodige luxe. Heb je daar tenminste een goed excuus voor ?. Bovendien is een auto huren niet duur in Oman. Bereid je echter goed voor en roep in sommige gebieden de hulp van locals want de wegen (of niet-aanwezige wegen) kunnen echt gevaarlijk zijn.

Afbeeldingsresultaat voor oman 4x4 beach

Een kleine teaser voor we wat meer de diepte in duiken. Deze (Franse) video laat goed zien hoe mooi Oman is.

Erg tof aan deze bestemming is de mogelijkheid om te mogen wildkamperen. BBQ-en op je privé strand, gaan slapen met de sterren aan de hemel, wakker worden zonder anderen op het strand en een ochtendsessie varen zonder de voorrangsregels te hoeven hanteren; da’s lekker toch? Wil je meer spots zien dan degene dicht bij de hoofdstad Muscat dan zul je minimaal 10 dagen moeten ervoor moeten uittrekken.

Een indicatie van de kosten:

  • retourvlucht op Muscat, Oman: €400 – €600
  • 4×4 autohuur voor twee weken: €700-€800
  • accommodatie Masirah per persoon per nacht: €25 – €60

Hieronder zullen we een 6-tal spots stil staan. Het gaat om een nauwelijks ontdekte kitebestemming dus het beschikbare video- en fotomateriaal is beperkt. Mocht je dus naar aanleiding van deze post gaan; zijn we heel blij met een aantal unieke foto’s (waar je best zelf op mag staan?)!

Als je de tijd hebt om twee gebieden te bezoeken, raden we aan om Masirah Island, Bar al Hickman en het noorden bij Muscat beach in je reisplan op te nemen. Leuke kanttekening is dat we bij deze bestemming zijn gekomen omdat we hadden gezocht op de beste windstatistieken over de hele wereld en bij Jemen uitkwamen. Zie ook deze oude video van een kitesurftrip in Jemen van 9 jaar geleden. Dit gebied is door de militante groeperingen echter te gevaarlijk om aan te doen.

1. Masirah Island – Het eiland van de 1001 kitespots

Afbeeldingsresultaat voor Masirah Island kitesurf
Dit eiland ligt op zo’n 18 km van de kust van Oman en is zo’n vijf uur rijden van de hoofdstad Muskat. Tussen mei en september waait hier de Monsoon. Dikke wind varierend tussen de 25 en 45 knopen. De gevoelstemperatuur ligt hierdoor gelukkig ook een stukje lager want 55  graden is geen pretje. Beginners en gevorden kunnen hier helemaal los. Je vind hier zowel vlak water spots als prachtige wavespots aan de andere kant van het eiland. De kiteschool Oman is hier full year aanwezig.

Windstatistieken Masirah Island Windguru

2. Al Hail, The Wave Muscat – Kitebeach bij de stad

Afbeeldingsresultaat voor oman al hail beach
Fantastische condities voor hydrofoils en raceboards. De wind is met name thermisch hier. Al Hail is een hele cleane spot zonder obstakels waar je 50 tot 200 meter de zee in kan staan. Een flysurfer van formaat studentenkamer misstaat hier niet.

Windstatistieken The Wave Muscat Windguru

3. Bar al Hickman, Al Khaluf – Lagoon paradijs

Afbeeldingsresultaat voor Bar al Hickman
Wit koraalzand gecombineerd met azuurblauwe lagoons waar je praktisch overal kan staan. Tussen mei en augustus waait hier de Monsoon wind vanaf de Indische Oceaan. De beste tijd van het jaar is juni tot midden augustus met continu stevige wind van 25 – 45 knopen. Dit zorgt er ook voor dat de gevoelstemperatuur een stuk dragelijker is. Om de verschillende spots te bereiken heb je een sterke 4×4 nodig maar op eigen houtje opereren kan een gevaarlijke onderneming zijn vanwege de gevaarlijke wegen of niet-wegen (o.a. drijfzand). Zo kan je maar een paar weken per maand richting The “Sugar Dunes” of Al Khaluf afhankelijk van het tij en dus drijfzand. Goed advies inwinnen of een guided tour is hier dan ook heel belangrijk.

Windstatistieken Omgeving Bar al Hickman Oman Windguru

4. Al Jazir – de perfecte lagoon in de omgeving van Dhofar

5 uur ten noorden van de prachtige stad Salalah – wat ook een schitterend strand herbergt – ligt de lagoon Al Jazir. De kans om hier toeristen tegen te komen is uiterst klein. De zeer constante wind en 5km lange landtong richting zee maken het plaatje helemaal perfect om bij alle windrichtingen een fantastische sessie neer te zetten. De lagoon loopt in het noorden over in de zee. Goed om te weten is dat de lagoon niet via de normale weg is te bereiken. Ook hier geldt: win advies in of boek een guided tour.

Windstatistieken Omgeving Al Jazir Oman Windguru

5. Sawadi Beach / Mussanah – de perfecte beginnerspot

Musannah – gelegen in de buurt van Barka,  is bekend vanwege de holiday resorts. Je kan hier uitstekend terecht om te duiken in de buurt van de Damanyat Islands en voor mooie strandwandelingen. Maar niet… als de striemende wind je het zand in de ogen blaast ?! Dan wil je lekker kiten en dat kan daar zeker.  De statistieken zijn wat minder dan de andere bestemmingen maar dat wil de pret niet drukken. De mooie, uitgestrekte stranden en geulen waar je kan staan, lenen zich erg goed voor beginners.

Afbeeldingsresultaat voor Millennium Resort Oman

Windstatistieken Omgeving Sawadi Beach Oman Windguru

6. Wave Spot Aseelah (Al Ashkarah)

Voor de gevorderde waveriders onder ons is er nog een mooie bonusspot. Niet een beste bestemming om de hele vakantie te verblijven maar de moeite waard als je van de golven houdt. Bovendien is het een mooie doorreis bestemming van de Oostkust naar Muscat. Zoals stevige windspots hierboven waait het hier flink door tijdens de zomer (juni t/m augustus) tussen de 25 en 45 knopen. Een spot met scherpe randjes – letterlijk. Want de branding op het strand kan flink tekeer gaan en downwind vinden we enkele riffen. De spot was met name populair toen de wegen naar het zuiden nog geen wegen waren ?.

Afbeeldingsresultaat voor aseelah kitesurf

Concluderend: Oman lijkt ons een prachtige en zeer avontuurlijke bestemming voor een kitesurf trip. Trek hier in ieder geval 10 dagen voor uit en ga voor een 4×4 huurauto. Veel van onze info vonden we op de site van Kiteboarding Oman. Zij kunnen de trip ook voor je organiseren. Als je op eigen initiatief wil gaan vind je er nog veel meer informatie over reistijden, lessen etc. 

Bronnen
http://www.kiteboarding-oman.com
http://www.windguru.com
http://www.muscatdaily.com

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.