Mooie kitesurf bestemming in voor- en naseizoen: Ierland!

26 juli 2016

Vorig jaar hoorde ik al regelmatig vrienden praten over Ierland als kitebestemming. Met name de Westkust zou erg indrukwekkend zijn. Aangezien er geen golfbrekers liggen tot aan Groenland, hebben de golven alle tijd om zich op te bouwen tot monsterachtige knallers. Mooi clean met flinke periodes ertussen. Een waveboard meenemen zorgt voor een hoop extra fun. Laat je overtuigen door een eerste video.

Van maart tot juni en september tot december is Ierland één van de best kitesurfbestemmingen ter wereld. De westkust is woest en perfect voor ‘ontdekkers’ die ervan houden om keer op keer nog een landtong te ronden waar ze mogelijk de perfecte lege spot ontdekken. De meeste zon en de beste windstatistieken vind je ook aan de westkust. Zuid-west huisvest Brandon Bay – één van de mooiste en complete spots van Ierland. Hier kan je rustig een aantal dagen blijven. Voor een mooie rondtrip waarbij je meerdere spots aandoet, is de westkust perfect. Vergeet dan niet op de heen- of terugweg Dublin Bay aan te doen.

Kitesurfing in Achill

Bron: http://www.bigsmokestudio.com

Het is het goedkoopst om te vliegen op Dublin of Belfast en daar een auto te huren. Vanaf Dublin oversteken naar de Westkust kost je ongeveer drie uur rijden, de Noordkust 3,5 uur, Zuidwest is 4,5 uur. In tien tot veertien dagen kan je dus makkelijk een mooie rondtrip maken en zoals je hieronder kan zien,  zijn er genoeg spots voor.

ireland kitespots

Een indicatie van kosten:

– retour vliegticket €250,- (inclusief kitegear)
– een auto per dag €50,-
– overnachting in hotel per nacht op locatie €60,- (als alternatief kan je ook wild kamperen)

De top 5 spots volgens verschillende fora en reisaanbieders:

Brandon Bay

brandan bay ireland

Volgens legende Robbie Naish Ho’okipa zonder de menigte. In deze ronde baai vind je zo’n acht verschillende spots met elk hun unieke eigenschappen. Paradise by Northern light. Met een stevige wind kunnen de golven oplopen tot 6 meter plus waarbij ze over 300 meter kunnen uitrollen.  Een voorbeeld van deze knallers zie je hier in video met wat windsurf storm chasers.

Achill Island, Mayo

Deze prachtige bestemming biedt de mogelijkheid om  met alle windrichtingen te varen. Met vier Blue Flag stranden rondom kan je vanaf elk niveau terecht. De grote verrassing vind je in het hart van het eiland met een spiegelvlak meer voor de wakestyle liefhebbers.


Bron: http://s0.geograph.org.uk

Rosses Point, Sligo

Een van de beste spots in Ierland om te waveriden. Maar ook om het te leren. De camping ligt aan het strand en verder is een ruim aanbod aan accommodatie van budget tot 5 sterren. De gezellige stadjes Sligo en Donegal liggen in de buurt voor eten, drinken, vertier en cultuur.


Bron: https://media-cdn.tripadvisor.com/

Tralee Bay, Castlegregory

De landtong bij Castlegregory heeft aan de westkant Brandon Bay liggen, maar aan de oostkant ligt Tralee Bay. Deze baai biedt plaats aan een drietal kitespots met elk grote zandstranden waar je makkelijk kan launchen. Je moet je sessies wel afstemmen op het tij aangezien er wat rif kan komen bloot te liggen bij eb. Wake style liefhebbers kunnen hier flink los aangezien het water meestal lekker vlak is hier.


Bron: http://www.bryanhanna.com

Dollymount Beach, Dublin

Rondom Dublin zijn er legio mogelijkheden om te surfen. De wind is echter minder krachtig dan aan de westkust. Dollymount beach is de bekendste spot en met een strand van 4,5 km heb je er genoeg plek om lekker te varen. Met zuid-oosten wind in combinatie met hoog tij ontstaan er goede golven voor een wavesessie. Zodra het iets meer naar het noorden draait (over oost heen) dan wordt het een heerlijke vlak water spot. Dit in combinatie met Dublin in de buurt maakt je verblijf helemaal top!


Bron: https://www.wikipedia.org

Al met al een topbestemming die je ook nog prima last minute kan boeken als er oranje/rode kleurtjes op de forecasts verschijnen. Veel plezier!!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.