Reisverslag kitesurfen Sri Lanka

5 januari 2018

Hoewel de Lonely planet claimt dat Sri Lanka geen bestemming is voor kiters, weten de meesten wel beter. Kalpitiya, en haar lagoon, staan al jaren lang bekent als een goede locatie voor zowel het zomer als winterseizoen. Maar wat de meesten nog niet weten is dat er meer plekken in Sri Lanka zijn met fantastische condities. Wij wisten hier ook niks van totdat we aankwamen in het kamp van Kitesurfing Lanka waar de vriendelijke crew en eigenaren ons over wat biertjes alles vertelden over hun nieuwe kamp op het puntje van het schiereiland Mannar.

Mannar markeert het begin van een serie eilandjes en zandbanken die een connectie vormen van Sri Lanka naar India. Aan de ene van het schiereiland ligt een lagoon en aan de andere kant de oceaan, dit betekent dus een vlak water en een golfspot. De vlak water spot strekt over 16km en omdat de plek nog zo onbekend is, heb je alle ruimte voor jezelf.

Behalve het Vayu resort, Kitesurfing Mannar kamp is er maar een ander klein resort op deze plek. Dit betekent dus dat je het water alleen maar hoeft de delen met de mensen in het kamp. Waar wij eerst dachten dat het misschien een beetje té afgelegen zou zijn verdwenen al onze zorgen toen we het team ontmoette. Het is dan misschien afgelegen maar dat maakt het zeker niet ongezellig!

Het water is super mooi blauw, warm en mega flat. Omdat het water op veel plekken lang ondiep blijft is dit ook een goede spot om te leren kiten, maar er is genoeg wind en ruimte voor meer gevorderde kiters. Het beste seizoen is het zomerseizoen, van mei tot oktober waait het gemiddeld 20 knopen onshore, maar ook in de winter waait het! Wij zijn in de zomer geweest en hadden een 7,9, en 12 bij ons. De 12 is in de tas gebleven, er zijn wel dagen waar het minder hard waait maar als je niet teveel bagage mee wilt nemen kun je de 12 thuis laten. De windstatistieken over de verschillende maanden kan je terugvinden op Windstats Windguru Kalpitiya.  

Deze video van het resort laat je goed zien hoe tof de kitespot is.

Vayu resort heeft een kite school met goede instructeurs die al jaren in het vak zitten, een safetyboat en rentals. Ze werken samen met een local brand wat niets af doet aan kwaliteit maar wel een bijdrage levert aan de lokale community en duurzaamheid.

Vliegen naar Sri Lanka is niet zo duur als je maar op tijd boekt, verblijf in het Vayu kamp kun je eigenlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, ze bieden accommodatie in verschillende prijzen. Sri Lanka is al een tijd een veilig land om in te reizen, het noorden is nog onontdekt omdat het nog niet zo lang vrij  voor toeristen. Wij hebben tijdens ons bezoek ons nooit onveilig gevoeld en zeker niet in Mannar waar we ons stiekem alleen maar avontuurlijk voelden! Vayu biedt een transfer vanaf het vliegveld, maar je kan ook kiezen om een trein te nemen, wij vonden alle treinreizen in Sri Lanka heel relaxed, vaak met mooie uitzichten en ze rijden altijd op tijd.

Als er even geen wind is er in de omgeving genoeg te zien, de eeuwenoude stad Anuradhapura met enorm veel historische monumenten, of tijgers in het Wilpattu National Park. Maar het blijft een kite bestemming op de eerste plaats die zeker niet teleurstelt!

 

Bron: beelden door Vayu Resort

Tekst: Theuntje en George

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.