Basics van uithaken. How to unhook

1 september 2010

unhooked kiteboarding

Gevorderde kitesurfers die zichzelf pushen om nieuwe tricks te leren kunnen er niet aan ontkomen. Vroeg of laat willen zij ‘unhooked’ tricks gaan proberen. Een uitgehaakte Railey of Kiteloop ziet er spectaculair uit en zijn zeer uitdagend. En dan hebben we het nog niet over een handlepass. Gezien de titel van dit blog kan een ‘How to Unhook’ natuurlijk niet uitblijven. Lees hier waar je op moet letten als je voor het eerst unhooked wil gaan.

Ben je er klaar voor?
Uitgehaakte truckjes zijn niet voor beginners. De vraag is dan wanneer je klaar bent om uit te gaan haken? De meeste mensen voelen zelf wel aan wanneer zij genoeg controle hebben om de loop onder hun haak vandaan te halen. Wanneer je de Backrolls en Frontrolls met je ogen dicht kan, niet meer crasht na een kiteloop en je die Railey ingehaakt eigenlijk al kunt, dan kun je er vanuit gaan dat je klaar bent om uit te haken.

Bereid je materiaal voor.
Voor dat je het water op gaat moet je je materiaal gereed maken voor je eerste unhooked crashes. Ten eerste is een goede safety leash erg belangrijk. Heb je je ooit afgevraagd waarom een safety leash ook wel handlepass leash genoemd wordt? unhook-handlepass-leashAls je unhooked gaat krijgt je leash het zwaar te voortduren. En dient niet meer alleen als safety. Mocht je uitgehaakt crashen, dan hangt je kite alleen nog aan de leash. Je wilt niet dat je kite dan meteen volledig depowered aan de safetylijn, maar dat de kite depowered langs het depowerkoord. Dan kun je namelijk direct verder gaan varen en heb je geen getrokken safety situatie. De ‘suicide leash’ bevestiging kan daarvoor zorgen. Je bevestigd je leash dan aan je chickenloop of  daarbovenop. Dit is niet aan te raden, want je kan tijdens het varen niet meer je safety trekken en  north-unhooked-suicide-modemoet dan gelijk je kite releasen via je leash. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel merken die daarop een oplossing hebben gevonden, zoals North hiernaast. Met deze bevestiging depowered de kite langs het depowerkoord in een uitgehaakte situatie. En hangt de kite alleen nog aan de 5e lijn als je toch de safety trekt. Vooraf even checken dus.

Trim je kite.
Met elke kite, C-shape, Bow, Delta, of Hybride kun je unhooked varen. Wat belangrijk is, is dat de kite niet gaat backstallen tijdens het uithaken. Dit kun je controleren door stilstaand je bar helemaal aan te trekken. Gaat je kite na en tijdje langzaam achteruit vliegen? Trek dan je depower strap iets aan, net zover tot je kite niet langer backstallt. Nu kun je er vanuit gaan dat je kite goed staat afgesteld.

Ga er voor!
Kies een dag uit met zachte wind. Eenmaal unhooked kun je niet depoweren tot je weer terug ingehaakt hebt, oefen daarom eerst met zachte wind. Als je net een beetje moet sinussen om snelheid te houden is dat perfect. Je hebt je leash goed bevestigd en je kite getrimd. Ontgrendel tijdens het varen je chickenloop van je haak, haal de donkeydik dus los. Zet tijdens het varen je kite laag voor je. Trek de bar helemaal aan en ga iets downwind varen. Nu haal je de loop onder de haak vandaan en vaar je unhooked! Let op, probeer niet te sturen want je bouwt direct kracht op. Houdt je armen gebogen, zodat je makkelijk terug in kan haken. Haak weer in na een paar meter. Gaat dit goed? Probeer meer meters unhooked te varen. Daarna kun je je eerste unhooked Raileys en Backrolls gaan oefenen. Nu begint freestyle betekenis te krijgen. Succes!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.