Je eerste Backroll

29 maart 2011

backroll kiteboard trick

De Backroll is een leuke trick die je kunt gaan oefenen als je beginner-af bent. Voor veel kitesurfers is dit het eerste ‘echte’ trucje dat geleerd wordt.

Een Backroll is een 360 die je achterover draait. Hierbij maak je geen gebruikt van de lift van de kite, maar wel van de pop uit board. Je bent klaar voor je eerste Back Roll als je de basis van het kitesurfen onder controle hebt. Je kunt dus goed hoogte lopen, keren, kleine sprongetjes landen en rekening houden met andere surfers.

Als je niet bang bent om te vallen kun je deze truc gaan oefenen. Gaat het mis en val je wel? Laat dan direct je bar los zodat je kite depowered en je meteen stil in het water ligt.

Let bij de Backroll op deze stappen:

  • Houd je kite in een hoek van 45 graden. Stuur niet omhoog tijdens de sprong. Staat je kite te hoog, dan zul je over-roteren. Staat je kite te laag, dan zul je de 360 niet helemaal kunnen afmaken.
  • Kant je board goed aan en stuur de neus een beetje tegen de wind in.
  • Zet af. Een klein golfje kan je helpen wat hoger te springen.
  • Maak je klein en draai je hoofd in de richting waar je heen wilt gaan, over je achterste schouder dus. Je lichaam draait achter je hoofd aan.
  • Kijk waar je zult landen. Zie je het water? Strek je weer uit, om de rotatie te stoppen.
  • Buig je knieën om de landing op te vangen. Land de Backroll!
  • Je lijnen zitten nu een slag gedraaid, dus spin je bar eenmaal.

Andy Hurdman legt hem nog eens uit op video:

Heb je de backroll onder de knie? Het leuke is dat deze eindeloos te combineren is. Met een grab bijvoorbeeld. Unhooked. Of met een kiteloop.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.