Het geheim van de Megaloop

4 september 2012

Hoge kiteloops in harde wind zijn voor velen de meest spectaculaire vorm van kiteboarden. Ruben Lenten maakte naam voor zichzelf door in de storm zijn “Megaloops” te laten zien, zoals in bovenstaande video.

Bij deze extreme sprongen vlieg je hoog en hard door de lucht. Als het fout gaat, worden er meestal harde klappen gemaakt. Als je net zoveel lef hebt als bijvoorbeeld Ruben Lenten, kun je proberen van je kiteloop een megaloop te maken. En dat heeft niet alleen maar met lef te maken.

Korte lijnen

Eén van de geheimen van een megakiteloop, is de korte lijnlengte. Waar normale lijnen meestal 24 meter lang zijn, worden voor megaloops meestal lijnen van 20 meter of korter gebruikt. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. De kite draait sneller. Zo weet je zeker dat hij helemaal rond gaat als je op meer dan 10 meter hoogte een kiteloop trekt. Daarnaast stijgt de kite sneller op korte lijnen. Hij staat dus op tijd boven je om je weer op te vangen. Verder maken korte lijnen het mogelijk om de kite verder horizontaal voor je langs te sturen, je kunt hele grote en harde kiteloop trekken.

Goede kickers

Met harde wind komen meestal goede golven. Dat is erg handig voor een mega-kiteloop. Wanneer je de golf als een schans (kicker) gebruikt, bereik je makkelijker grote hoogtes. Met 20 meter lijnen heeft je kite uit zichzelf minder lift. Daarnaast is het moeilijk om je rail te houden en goed af te zetten doordat je erg overpowered staat. Goede kickers zijn daarom onmisbaar.

Ben je van plan om van je kiteloop een megaloop te maken? Lees eerst hoe je een goede kiteloop maakt. Bouw het rustig op. En wanneer je in 35+ knopen met korte lijnen het water op gaat, zorg er eerst voor dat je al je hoge sprongen kan landen. Denk er aan: een crash na een megaloop doet meestal pijn. Eigenlijk wil je hem direct landen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.