Je eerste Kiteloop inzetten

8 maart 2012

kiteloop-leren-howto

De kiteloop is een trick die spectaculairder wordt naarmate het harder gaat waaien. De beelden van Ruben Lenten die in de storm zijn kite ‘loopt’, en daarbij ongelooflijk hard en ver door de lucht vliegt zijn ongelooflijk. Het leuke van de kiteloop is dat bijna elke kitesurfer deze truc kan leren, alleen niet zo extreem Ruben Len10 dat doet.

Een kiteloop begint als een een normale hoge sprong. Door de kite in te sturen wordt hoogte bereikt. Eenmaal in de lucht wordt de kite 360 graden rond getrokken, de loop. De kite vliegt daarbij door het windvenster en bouwt kracht op. Er ontstaat voorwaartse snelheid, terwijl je al in de lucht hing. Dat geeft een kick!

Juist omdat je bij de kiteloop hoog sprint en veel snelheid krijgt, kun je ontzettend hard crashen als je het niet onder controle hebt. Wil je de kiteloop gaan leren? Volg dan deze stappen. Dan leer je het snelt en crash je het minst.

Niet voor beginners

De kiteloop is een trick voor gevorderde kiters. Je bent er klaar voor als je hoge sprongen gecontroleerd kan landen in harde wind. Een aantal eenvoudiger trucs, zoals backroll en frontroll, beheers je al langer. Het is belangrijk dat je kite-controle goed is.

Een kleine kite

De kite gaat tijdens de loop 360 graden rond. Je wilt dus dat je kite snel draait. Daarom kies je een kleine maat kite. Bijvoorbeeld een 7m of een snelle 9m. Als de kite te traag draait, is hij niet helemaal rond voor de landing. Dat zorgt voor harde crashes op het water.

De juiste omstandigheden

Kitelopen in harde wind is erg gevaarlijk, de kite bouwt tijdens de loop veel kracht op. Als je wilt leren kitelopen kies je bij voorkeur een dag dat het eigenlijk aan de zachte kant waait voor je kleine kite. Zo voorkom je harde valpartijen en houdt je het veilig.

Je eerste loop inzetten

1. Zet af als een normale sprong. Je hebt weinig power in je kite dus je springt niet heel hoog.

2. Wacht met het rondsturen van je kite tot je weer naar beneden gaat. Op deze manier loopt de kite boven je hoofd, niet zo krachtig. Stuur je de kite al terwijl je opwaarts gaat, dan zal de kite voor je langs draaien, veel krachtiger. Dat kan als je meer ervaring hebt met kiteloopen.

3. Onderweg naar beneden trek je de bar hard aan met je achterste hand. De kite begint nu draaien in tegengestelde richting als de vaarrichting. Zorg dat je blijft sturen tot de kite helemaal rond is en weer omhoog vliegt. Je zult door de loop wat voorwaartse snelheid krijgen.

4. Zodra de kite weer richting 12 uur stijgt, duw de bar van je af. De kite depowerd en zal sneller naar 12 uur stijgen. Als de kite op tijd boven is, zal hij je ‘vangen’. Zo wordt je landing zachter.

5. Kijk naar de plek waar je gaat landen. Zet je board met de neus downwind op het water, je hebt immers veel voorwaartse snelheid. Reken er op dat je landing harder zal zijn dan na een normale sprong.

kiteloop-sequence

Tips voor als het niet lukt

Lukt het niet de kite volledig rond te sturen? Blijf hard aan de bar trekken tot de kite weer richting 12 uur gaat. Heb je daar moeite mee? Probeer eerst al bodydraggend een paar goede loops te maken.

Draait de kite niet snel genoeg? Plaats je handen wat verder uit elkaar op de bar. Het hardere sturen zal de kite sneller laten draaien.

Stijgt de kite niet op? Vergeet niet de depoweren nadat de kite de loop heeft gemaakt.

Tips voor als het wel lukt

Lukt het om je eerste kiteloops te landen? Probeer langzaam de hoogte van je sprong op te bouwen. Als je kiteloop ook in wat hogere sprongen lukt, probeer dan de loop eerder in te zetten. Dus niet meer tijdens de daling, maar als je het hoogste punt bereikt. Zo worden de loops wat krachtiger. Ook kun je proberen een grab of een backroll toe te voegen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.