Een goede kitesurfschool uitzoeken in Nederland

2 april 2012

kitesurfschool kiezen

Kitesurfen is de afgelopen jaren enorm populair geworden als funsport. Vanwege de grote krachten die er ontstaan tijdens het kitesurfen, is het geen ongevaarlijke sport. Daarom is het belangrijk eerst les te nemen om de sport te leren kennen. Met de toegenomen populariteit zijn ook het aantal kitesurfscholen enorm gegroeid. De kwaliteit van de lessen varieert enorm. Natuurlijk wil je op een veilige manier leren kitesurfen en voldoende kennis op doen om zelfstandig verder te kunnen oefenen. In dit artikel lees je hoe je een goede kiteschool herkent.

Een goede locatie uitkiezen

Misschien wil je graag dichtbij huis leren kitesurfen. Je moet nogal eens paraat staan als je serieus aan de sport wilt beginnen. Een volledige cursus duurt 2 of 3 dagen en het waait niet altijd. Of misschien waait het te hard voor een eerste les. Het is een aanrader om te leren kitesurfen in ondiep water, bijvoorbeeld ergens langs het IJsselmeer. Daar leer je sneller dan op zee, je kunt overal staan en hoeft geen rekening te houden met golven en stroming. Ook in Zuid-Holland en Zeeland zijn diverse locaties met ondiep water.

Ben je van plan om vanaf het begin op zee te gaan varen, bijvoorbeeld omdat je aan de kust woont? Dan kun je kiezen voor kitesurfles op zee. Je went dan direct aan de omstandigheden, misschien heb je wat meer lessen nodig.

Kies een gecertificeerde kitesurfschool

Via Google kom je veel kitescholen tegen. Maak je eerste selectie op diploma’s. Het is verstandig een om les te nemen bij een instructeur die gecertificeerd is. Hij heeft zeker weten voldoende kennis en geeft les volgens een vaste methode. Zo weet je zeker dat je veilig les krijgt.

In Nederland kennen we twee geldende certificaten: IKO (Interationaal) en KNWV (Watersportverbond). Scholen erkend door deze instanties zijn beoordeeld op deskundigheid, materiaal en locatie. Een verantwoorde keuze dus. Kijk uit naar deze logo’s.

iko knwv erkende kitesurfschool

Waar je verder op kunt letten

  • Laat de prijs niet bepalen. De goedkoopste kiteschool geeft waarschijnlijk niet het beste les.
  • Check de ervaring. Een instructeur lange staat van dienst kent verschillende situaties.
  • Een goede school geeft les met het nieuwste materiaal. Liever geen les met oude en gerepareerde kites.
  • Kijk uit voor arrogantie. Termen als’ vaargarantie’ en ‘de beste kitesurfschool’ zijn meestal geen indicatoren van kwaliteit.

Wil je leren kitesurfen in het buitenland? Lees dan hoe je een goede kitesurfschool kiest internationaal.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.