Voorrang. De regels voor kitesurfers

7 juni 2011

voorrang-kitesurf

Met steeds meer kitesurfers op het water is het goed de voorrangsregels nog eens de revue te laten passeren. Vooral wanneer er Oost in de windrichting zit, en we in Nederland allemaal zijn aangewezen op binenwaterspots, kan het erg druk worden op de krappe spots. De regels voor voorrang geven en verlenen zijn niet moeilijk, maar worden door beginners nog wel eens vergeten.

Als twee kitesurfers recht op elkaar afvaren, heeft degene die naar rechts vaart, dus met zijn rechtervoet voor, voorrang.  (Bakboord gaat voor stuurboord).

kitesurf-voorrangsregels

In de praktijk pas je deze regel als volgt toe: vaar je naar rechts, dan houd je je koers vast. Wel stuur je je kite wat omhoog zodat de tegemoet komende kiter ruimte heeft om downwind langs je te varen. Vaar je naar links, dan maak je een bocht downwind en stuur je je kite omlaag, zo verleen je voorrang. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, maar verleen op tijd voorrang. Dit voorkomt verwarring en schrikreacties. Maak oogcontact met de andere kiters.
Houdt er rekening mee dat de tegemoetkomende surfer de regels misschien niet kent.

Goed zeemanschap is de basis van veiligheid op het water. Voorkom ten alle tijde aanvaringen.

Een aantal uitzonderingen en extra regels:

  • Kitesurfers die het water betreden hebben voorrang. Omdat de wind op de kant turbulenter kan zijn, is het veiliger dat kitesurfers die het water in gaan, de ruimte krijgen om uit te varen. Wil je naar de kant en komt er net iemand het water in? Draai dan om en vaar nog een rak.
  • Golfrijden. Kom je een iemand tegen die op een golf zit? Geef hem de ruimte.
  • Wil je iemand inhalen die voor je in dezelfde richting vaart? Doe dit dan ruim downwind. Neem in acht dat de kiter voor je, jou niet kan zien. (Loef wijkt voor Lij).
  • De regels gelden alleen voor kitesurfers die elkaar naderen. Als kitesurfer verleen je altijd voorrang aan alle andere watersporters.

Bron afbeelding: IKSA.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.