Dry suit of wetsuit? De voor- en nadelen

25 november 2011

wetsuit-drysuit-voordelen

In de winter neemt het plezier in kitesurfen al snel af. In de Nederlandse wateren, sta je al snel te rillen van de kou. De 5 mm neopreen die je in de winter warm zou moeten houden, blijkt vaak niet voldoende. Zelf met laarsjes, een cap en handschoenen aan. Vandaar dat doorgewinterde kitesurfers de laatste tijd vaak in een drysuit op het strand verschijnen. In de winkels en op internet kom je tegenwoordig de meest modieuze droogpakken tegen. Wel hangt er een aardig prijskaartje aan. Lees hier of een dry suit voor jou een goede investering is.

Wetsuit vs Dry Suit

Wetsuits worden gemaakt van neopreen en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. In de zomer heb je soms genoeg aan een 2 mm dikke suit. In de winter is 5 mm geen overbodige luxe. Het pak moet overal goed aansluiten. Wanneer er namelijk een klein laagje water je wetsuit in loopt, word deze vastgehouden door het neopreen. Het water neemt je lichaamstemperatuur aan en zo blijf je warm.

Dry Suits zijn bedoeld om je lichaam helemaal droog te houden. Ze zitten los om je heen en hebben strakke seals bij de nek, polsen en enkels. Water wordt buiten gehouden en lucht binnen. Onder het droogpak kun je laag kleding dragen.

Voordelen DrySuit

Een droogpak houdt je veel warmer dan een wetsuit. Je komt niet in contact met water. Bovendien kun je je door de onderlaag op verschillende temperaturen kleden. Omdat je droog bent, is ook het omkleden na de sessie veel comfortabeler. Je kunt met kleding aan het drysuit in stappen (bijvoorbeeld met een joggingpak).

Nadelen DrySuit

Dry suits zijn prijzig. Veel duurder dan een wetsuit. Bij harde crashes kan er toch water langs de seals naar binnen lopen. Daarbij komt dat de waterdichte stof en rits wel slijten. Er zijn nogal eens reparaties nodig aan seals en ritsen. Omdat het pak zo ruim om je heen zit, is zwemmen veel lastiger. Je hebt meer weerstand in het water. Ook bij het bodydraggen in diep water zul je met een wetsuit sneller je board terug hebben.

Voordelen Wetsuit

Wetsuits zijn goedkoop vergeleken met drysuits. Daarnaast zijn ze veel flexibeler. Je hebt meer bewegingsvrijheid.

Nadelen Wetsuit

Vergeleken met een droogpak zul je het sneller koud hebben in een wetsuit. Je sessies zullen korter worden, naarmate het water en de luchttemperatuur kouder. Ook op de parkeerplaats is het geen pretje je om te kleden, omdat je nat bent.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.