Kitesurfen zonder wind met F-One

4 oktober 2010

kitesurf-no-wind

Op de windstille dagen in de zomer kan er voortaan ook gevaren worden. F-One heeft een kite ontwikkeld speciaal voor licht weer: de Source. Terug naar de basics.

De hype van het Stand Up Paddle boarden (SUP) bracht F-One op het idee een SUP board te gaan gebruiken voor kitesurfen. Omdat SUP boards zeer groot zijn, kunnen er meerdere mensen op staan. De toevoeging van een kite maakt van SUP kitesurfen meer een familie-bezigheid dan een extreme sport. Zeker in zeer lichte wind.

De vlieger is super basic gelaten. Het is een tweelijns kite en heeft geen depower. De kite is hierdoor zeer stabiel en staat altijd in de powerzone. Hier mee voorkom je dat de kite naar de rand van het windvenster vliegt. En ook backstallen is niet mogelijk. Dit zijn de voordelen van de Source ten opzichte van normale kites in licht weer.

f-one-source

Omdat de F-One Source geen depower heeft, heeft elke kite een wind limiet, die ook op de kite staat:

9 m² : 13 – 18 knopen
11 m² : 11 – 16 knopen
13 m² : 9 – 14 knopen
15 m² : 7 – 12 knopen
17 m² : 5 – 10 knopen

Omdat je zonder depower mogelijkheid niet overpowered wil staan, moet je deze limieten goed in de gaten houden. Zoals je ziet kun je dan al vanaf 5 knopen varen.

Om te zeggen dat SUP kitesurfen op kitesurfen lijkt: Nee. Het is mogelijk in heel weinig wind upwind te varen op een SUP board, maar voor freestyle kiteboarders is het niet echt interessant. Een SUP board past tenslotte ook niet echt achter in de auto. De Source is meer voor de mensen die hoe dan ook het water op moeten, of mensen die met hun kinderen willen spelevaren.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.