Veiligheid: Bescherming tijdens het kitesurfen

8 april 2011

kitesurf-helmet_0

Better safe than sorry. Een populair motto dat de laatste jaren veel te horen is in de kitesurf-wereld: Lesmethodes worden beter. Safety-systemen veiliger.

Toch is het een goed idee jezelf te beschermen met wat extra uitrusting. Kitesurfen blijft een extremesport en een ongeluk zit in een klein hoekje. Drie scenario’s waarbij goede protectie geen overbodige luxe is:

  • Het breken van een lijn tijdens een sprong of een overpowerde situatie, levert snel gevaar op.
  • Een stuurfout tijdens een kiteloop of hoge sprong, kan er voor zorgen dat je een harde smak op het water gaat maken.
  • Een andere kitesurfer stuurt – per ongeluk – zijn kite in je lijnen.

Watersport Helm

In wintersportgebieden zie je tegenwoordig alle skiƫrs en snowboarders met een helm op hun hoofd. Dus waarom kitesurfers niet? Speciale helmen voor watersporters bestaan al langer. Vanuit het waterskiƫn en wakeboarden zijn er goede helmen ontwikkeld die je bescherming geven op het water. Nog steeds het idee dat helmpjes er suf uitzien? Bekijk de helmen van Nutcase maar eens.

kitesurf-bescherming

Impact Vest

Impact vesten komen ook vanuit het wakeboarden. Wakeboarders zijn er al langer achter dat crashen in water – op hoge snelheid – toch zeer doet. Een impact vest beschermd je romp tegen harde klappen. Speciaal voor kitesurfers zijn de vesten geschikt gemaakt voor onder je trapeze. Let daarop, deze verschillen met de vesten voor wakeboarders. Onder andere Mystic en O’neill hebben speciale modellen voor kiteboarders in hun assortiment. Een extra noot: een impact vest drijft niet en is dus geen reddingsvest.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.