Zittrapeze of heuptrapeze? De keuze

24 september 2010

seat-or-waist-harness

Vooral beginnende kitesurfers vragen zich af welke trapeze zij moeten aanschaffen. Een zit- of een heuptrapeze. Een oncomfortabele trapeze zal zorgen voor minder plezier. De keuze hangt dus  af van persoonlijke voorkeur. Maar om de goede keuze te kunnen maken is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn tussen beide type trapezes.

Een zittrapeze heeft banden die onder je benen doorlopen. Je hebt hem aan als een broek. De haak (of spreaderbar) zit onder je navel.
Een heuptrapeze is simpeler en heeft geen banden onder je benen. Je hebt hem aan als een gordel. De haak zit boven je navel.

zittrapeze of heuptrapeze

Links de heuptrapeze. Rechts de zittrapeze met de haak duidelijk lager.

Tijdens je kitesurfles krijg je meestal een zittrapeze van de school. Als beginner staat de kite nog veel op 12 uur, een zit model voorkomt dat het harnas omhoog kruipt naar je ribben. Met een heuptrapeze kan dit wel gebeuren. Ook als je beginner af bent heeft een zittrapeze voordelen ten opzichte de heup variant:

Voordelen zittrapeze:

  • Trapeze kan niet omhoog kruipen.
  • Haak zit lager, waardoor je makkelijker de bar in gedepowerde stand kan houden. Vooral bij korte armen (zie afbeelding boven).
  • Makkelijker aankanten wanneer overpowered. Lichaamszwaartepunt zit lager (zie afbeelding boven).
  • Meer steun in de rug.

Voordelen heupptrapeze:

  • Simpel en lichtgewicht
  • Meer bewegingsvrijheid (zie afbeelding boven).
  • Geen klemmende banden tussen je benen.

Beide typen trapezes kunnen heel comfortabel zitten. Bij een goed passende zittrapeze heb je geen last van klemmende banden aan je benen, ook niet tijdens hoge sprongen. Gevorderde kitesurfers kunnen baat hebben bij een heuptrapeze. Dit komt omdat je meer bewegingsvrijheid hebt, tijdens technische sprongen en unhooked trucs. Ook als je veel toeside vaart is het fijn meer bewegingsvrijheid te hebben.

De keuze voor een harnas is dus vooral persoonlijke voorkeur. Een zittrapeze is aan te raden aan beginners en mensen die veel houden van snelheid en hoge sprongen. Ook mensen met een zwakke rug hebben baat bij het de seat variant. Gevorderde kiters zullen snel kiezen voor de vrijheid en comfort van een heup model. Heuptrapezes zijn af te raden voor mensen met een rondere buik (niet atletisch figuur) het opkruipen richting de ribben is dan bijna niet tegen te gaan.

De mogelijkheid om verschillende modellen uit te proberen is de manier om te bepalen welk harnas voor jou de ware is.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.