Kitesurfen op Tenerife

12 april 2016

Afgelopen week ben ik met het gezin op de bonnefooi naar Tenerife geweest. Eén van de Canarische Eilanden gekenmerkt met een ruigere natuur; meer rotsen en hoogteverschillen dan het populaire Fuerte Ventura. De kitespots op het eiland zijn op een hand te tellen. Van noord naar zuid:

  1. Puertito de Guimar (klein)
  2. El Médano (veruit de populairste spot)
  3. La Tejita (alleen bij zuidenwind)

tenerife kitesurf map

 Kitespot El Médano

De wind komt bijna het hele jaar strak uit het oosten en varieert tussen de 50-70% windzekerheid boven de 4Bft. Windstatistieken Tenerife per maand. De kitespot zelf bestaat uit twee strandjes met daartussen wat rotsen en een klein bunkertje. De locals zie je met waveboards al snel richting de punt van het stadje vertrekken. Hier staat een lekkere swell maar als er daar iets misgaat, steven je direct op de hoge stadsmuren af. Direct voor de zandstranden kan het aan de drukke kant zijn. Met name het noordelijke strandje. Het zuidelijke strandje is een stuk rustiger waar je lekker door de branding heen kan knallen. Ook 100m zeewaarts heb je veel meer ruimte. Let echter op richting het zuiden. Als je daar de controle verliest, eindig je op de rotsen. Hier kan ik helaas over meepraten.

el medano kitespot

Er zit een kitesurf school op het strand genaamd Surf Center Playa Sur die wordt gerund door een relaxte Duitse familie. Vanaf 6Bft ontstaan er flinke golven en wordt er geen les meer gegeven en kites verhuurd; boards wel. De website van het surfcenter stamt uit de tijd van de vulkaan.

Het dorp El Médano

Een aantal jaar geleden was het dorpje nog een verzameling van zand en losse stenen maar nu staan er een heleboel mooie appartementen, restaurants en winkels. Er heerst een leuke, ontspannen sfeer. Mocht je echter de beschikking hebben over een auto dan is verblijven in het dorpje Los Abrigos nog wat gezelliger. Hier kan je ook erg goed uit eten.

Tenerife overige activiteiten

De rest van het eiland is van alle markten thuis. Tenerife huisvest de hoogste berg van Spanje. Met 3718 meter hoog is de vulkaan El Teide zeker de moeite waard om te bezoeken. Een van de vele mooie wandeltochten boven de wolken brengt je tot spectaculaire uitzichten. In het toeristische deel in het zuidwesten kan je goed uit eten (check tevoren even TripAdvisor) en op mooie strandjes liggen. Verder zijn er een heleboel excursie mogelijkheden van dolfijnen kijken tot duiken tot een avond Canarisch worstelen bijwonen.

west kust tenerife

zuid kust tenerife

el teide tenerife

kitestrand el medano

Al met al een leuke bestemming met veel nevenactiviteiten maar voor een week lang alleen maar kiten zou ik naar een andere bestemming uitwijken. Afsluitend een video die kitesurfen op Tenerife mooi weergeeft.


 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.