Freestyle tricks leren herkennen

19 maart 2012

handlepass-leren-kennen

Dit artikel gaat niet over het leren van freestyle tricks, maar over het leren herkennen van freestyle tricks. Het bekijken van video’s van internationale toppers zoals Youri Zoon, Kevin Langeree en Aaron Hadlow wordt pas echt leuk als je weet waarmee ze bezig zijn. Op dit moment zie je waarschijnlijk salto’s, rotaties en spectaculaire capriolen. Natuurlijk hebben al deze ‘capriolen’ een naam gekregen. Je hebt vast wel eens gehoord van de Slim Chance, Backmobe en Blind Judge. In dit artikel leggen we uit hoe je de tricks kunt gaan leren herkennen.

Freestyle trucjes lijken veel op elkaar, daarom is het extra moeilijk deze te herkennen. De naamgeving van de tricks is wel logisch opgebouwd. Een extra rotatie aan dezelfde truc bijvoorbeeld, lijdt tot een andere naam of een toevoeging aan de naam. Waar je vooral op moet letten zijn deze bewegingen:

Handlepass

Eigenlijk alle trucjes die de kiteboarders in wedstrijden en video’s laten zien bevatten een ‘handlepass’, een beweging waarbij de bar achter de rug langs wordt doorgeven van de ene naar de andere hand. Belangrijk voor de naamgeving is daarbij of de handlepass plaatsvindt tijdens de sprong, dus in de lucht (airpass), of pas na de landing (surfacepass).

Draairichting

Eén van de eerste en belangrijkste bewegingen die je moet zien, om in te schatten welke truc er uitgevoerd wordt, is de draairichting. Er kan met het lichaam na de afzet achterwaarts of voorwaarts geroteerd ten opzichte van de vaarrichting. Achterwaarts, draaien om de achterste schouder, zoals bij een Backroll. Of voorwaarts, om de  voorste schouder, zoals bij een Frontroll.

Aantal rotaties

Ook het aantal rotaties dat wordt gedraaid tijdens de sprong maakt uit voor de naamgeving, zoals ook bij veel andere sporten. Wordt er bijvoorbeeld in een sprong volledig om de as gedraaid, 360 graden dus, vind je dat vaak afgekort tot 3 in de naam van de sprong. Anderhalve rotatie tot 5 (540 graden) etc.

Ken je de Railey?

railey-henk-burggraaff

De Railey is een uitgehaakte sprong waarbij de kite laag wordt gehouden en de benen achter het hoofd omhoog worden gegooid. Dit is het begin van de meeste sprongen.

Na de Railey kun je 180 graden draaien met de rug naar de bar, je landt toeside met de bar in je rug dit noemen we ‘blind’. Omdat je de bar in je rug hebt moet je deze nog doorgeven naar je andere hand, de handlepass. Dit is een Railey to Blind. Een van de simpelste handlepasses.

Herken je die trick, dan ken je ook al de Blind Judge. Deze is namelijk hetzelfde als de Railey to Blind, met als verschil dat de bar al in de lucht wordt gepasst. Een Blind Judge 3 vervolgens is natuurlijk hetzelfde alleen dan wordt er nog verder gedraaid naar heelside Daarbij wordt een volledige 360 graden gedraait.

Wil je de verdere tricks leren kennen? Kijk dan deze video van Progression. Hierin komen de belangrijkste gepowerde handlepasses terug in slomotion. De tricks worden opgebouwd zoals in ons voorbeeld hierboven. Kijk hem een aantal keer zodat je ziet wanneer er een Frontmobe of Slimchance wordt ingezet.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.