Verschillende stijlen in kiteboarden

18 januari 2011

Oldschool, Newschool, Wakestyle, Freeride en Waveriden… allemaal termen die de verschillende stijlen in het kiteboarden definiëren. Wat de overeenkomsten en verschillen zijn leggen de mannen van North Kiteboarding uit in een serie vette filmpjes.

Wat is Oldschool?

Kitesurfen is begonnen met de stijl die we nu Oldschool noemen. Zo hoog mogelijk springen, gebruikmakend van de lift en hangtime van de kite. In de lucht heb je de tijd om mooie Boardgrabs te laten zien. One-footers of Boardoffs zijn andere trucs die bij de Oldschool stijl horen. Ook zoveel mogelijk rotaties in de lucht zijn herkenbaar voor deze stijl.

Wat is Newschool?

Bij Newschool kitesurfen horen technische trucs met veel power en snelheid. Niet de lift, maar de ‘Pop’ uit kite en board wordt gebruikt bij de afzet. De trucs worden ‘Unhooked’ uitgevoerd en je ziet veel handlepasses.

Wakestyle

Een nieuwe generatie Newschool kitesurfers vaart enkel op harde wakeboardbindingen in plaats van voetbanden. Zij gebruiken obstakels zoals sliders en kickers om trucs op te laten zien. Deze vorm van kitesurfen lijkt veel op wakeboarden vandaar de naam.

Wat is Freeride?

Freeride is natuurlijk vrijheid! Geen specifieke stijl, maar zoveel mogelijk fun op het water. Doe eens een hoge sprong of kiteloop. Maak een uitgehaakte sprong of carve door de golven. Voor deze stijl heb je een allround kite en board nodig.

Wat is is Waveriding?

Waveriden is golfsurfen met gebruik van een kite. Er zijn tegenwoordig aangepaste golfsurfboards geschikt voor kitesurfen. Deze boards hebben voetbanden en zijn sterker dan gewone golfsurfboards. Ook de Nederlandse kust is geschikt om golven te rijden.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.