Kitesurf Griekenland: reisverslag Paros

31 oktober 2011

paros-kite-overview

Griekenland is geen onbekende bestemming voor kitesurfers en windsurfers. In de zomermaanden zijn de Griekse eilanden behoorlijk windzeker. Vrij dichtbij huis is daar wind, blauw water en warmte te vinden. Eilanden als Rhodos, Naxos en Lefkas worden neergezet als aantrekkelijke kite-oorden. Wij bezochten een iets kleiner en minder bekend eiland: Paros. Een ideale locatie?

Paros behoort tot de Cycladen: een Griekse eilandengroep in de Egeïsche zee. De Cycladen worden veel bezocht door zonaanbidders. Zij komen af op zon, en zandstranden. Deze zijn daar te vinden, ook op Paros. Naast de mooie stranden heeft het eiland qua natuur weinig te bieden. Het landschap is droog, dor en heuvelachtig. De hoogste top ligt op 771 meter. Paros is qua oppervlakte ongeveer even groot als Texel.

Een trip naar Paros boek je via de grotere reisorganisaties. Je vliegt naar één van de nabij gelegen eilanden: Naxos, Mikonos of Santorini. Vanaf daar ligt de boot klaar. Totale reistijd bedraagt niet meer dan 6 uur. Op het eiland zelf kun je je met de bus vervoeren. Handiger en bovendien leuker is een scooter of quad te huren, een populaire manier om de omgeving te verkennen. Je huurt ze op elke hoek van de straat. Met kitespullen is het natuurlijk makkelijker een auto te huren.

griekse-stranden-beach

Paros heeft veel prachtige stranden, helaas mag je niet overal kitesurfen.

De hoofdstad van Paros is Parikia, een gezellig stadje met mooie boulevard. Veel restaurants en grappige winkeltjes. Hier zitten ook de meeste hotels. Verder is er in het noorden nog het vissersdorpje Naoussa. Ook een erg gezellig plaatsje. De straten zijn super smal en lopen kriskras door elkaar. In de straatjes vind je leuke boetiekjes en hippe barren. Ook in Naoussa zijn een aantal goede hotels.

naoussa-paros-griekenland

De typische smalle straatjes komen uit op kleine pleintjes in Naoussa.

De kitespot van Paros ligt bij Pounda, in het zuiden. Hier vertrekt de boot naar Antiparos, het kleinere eiland naast Paros. Met de auto 10 minuten van de hoofdstad Parikia. Vanaf Naoussa 20-25 minuten. Hotels vlakbij het kitestrand zijn er niet, maar dat is ook niet nodig, je rijd er zo heen.

De spot ligt tussen Paros en Antiparos in een soort baai. Golven zijn er dus niet te vinden, je directional kan thuisblijven. Het water is vlak, en wordt meer choppy naarmate het harder gaat waaien. De wind bijna altijd komt uit het noorden, precies sideshore. In het algemeen geldt: hoe hoger de zon staat hoe harder het waait. Je hoeft je ’s ochtends dus niet te haasten naar Pounda. In de middag kan de wind toenemen tot windkracht 6-7, bijna 30 knopen. Dat gebeurt niet altijd, soms moeten met 12 knopen de grote kites worden opgepompt. De wind is erg stabiel, veel minder vlagen dan in Nederland.

greece-kitebeach-paros

Op het strand is voldoende ruimte om je kite op te pompen en je lijnen uit te rollen. Stap je het water in dan zijn alleen de eerste 20 meter ondiep. De lessers blijven door de sideshore wind in deze zone, om vervolgens over het strand terug te lopen. Soms even oppassen dus. Verder op het water heb je voldoende ruimte. Hoewel het water blauw en de temperatuur goed in de zomermaanden, toch is het aan te raden een shorty mee te nemen. Na paar uurtjes op het water, koel je aardig af door de wind.

Op het strand zijn 2 kitesurf-centers aanwezig. Bij beide is een bar, shop, kiteschool en verhuur aanwezig. De eerste die je tegenkomt is erg hip en de muziek staat hard. Iets verderop zit een veel rustiger kitecentre. Eten en drinken is volop aanwezig. Ook verzorgen ze pick-ups als je in de problemen bent ,of je kite niet kunt herstarten. Doorvoor liggen bootjes en Jetski’s klaar. Vaak moet je er wel even wachten, meestal zijn de instructeurs druk met hun lessen bezig.

Voor een vakantie dichtbij is Paros een heel goede optie. s’ Avonds ga je lekker de stadjes in nadat je overdag hebt gekite. Is er een dag geen wind dan zijn er mooie stranden, een waterpark, de vlindervallei en nog veel meer. Ook niet kitende medereizigers en kinderen kun je hier uitstekend mee naartoe nemen. Ben je opzoek naar blauw water en wind binnen Europa, heb je behoefte aan vlakwater niet aan golven, dan is Paros een goede keuze.

Wil je meer informatie? De websites van de kitesurfscholen op Paros:

Een goed overzicht van de spot krijg je ook in de video van Henk Burggraaff:

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.