Kitesurfen – Fuerteventura reisverslag

31 oktober 2017

Fuerteventura is een bekende locatie voor surfers, windsurfers en kitesurfers.  Het is een van de meest wind zekere bestemmingen van Europa en er schijnt gemiddeld genomen 300 dagen per jaar de zon. 8 jaar geleden ben ik al eens eerder naar Fuerteventura geweest.  Toen zaten we bij de spot “flag beach” dit vond ik een minder fijne spot doordat er hier en daar rotsen zijn en op sommige plaatsen is het geen wat zand lijkt ook rots. Dit jaar hebben we besloten om een andere deel van Fuerteventura te bekijken, namelijk bij Costa Calma, ofwel sotaventobeach.

Hoe vaak en hoe hard waait het er?

De beste periode om te kite op het eiland is in de maanden maart t/m september. Andere maanden is windzekerheid iets minder, maar zelfs dan waait het er vaak.

https://www.windguru.cz/

Wat moet ik aan?

In de zomermaanden is de watertemperatuur (22°)  heb je genoeg aan een zwembroek of shorty. In de wintermaanden (18°) heb je aan een 2/3 genoeg.

Het eiland, wat als het niet waait?

Van alle canarische eilanden is dit niet het mooiste eiland, het is er vrij kaal en er staat weinig begroeiing. Ook aan cultuur is er weinig bijzonders te ontdekken, hoewel er prima wat de doen valt overigens met een stukje auto rijden. Het eiland is vooral geschikt voor watersporters (windsurfers , kitesurfers en golf surfers).

Kite spot – Sotavento (Costa calma)

Zelf zaten we in het hotel (Meliá Gorriones) dat aan deze lagoon ligt. Dit is een mooi hotel, alleen kan het wat aan de prijs zijn in vergelijking met andere opties. Deze meerprijs was het ons achteraf eigenlijk niet waard. Naar ons idee kan je beter hierheen rijden met de auto en een hotel/appartement boeken in een gezellig dorpje in de buurt.

Meliá Gorriones

De wind is hier altijd aflandig, en kan soms ook behoorlijk vlagerig zijn door de duinen.
Op deze spot kan een lagoon zijn, dit is wel afhankelijk van getij. Helaas is het, door de vaak harde en vlaggerige wind, minder geschikt voor beginners, naast dat er weinig ruimte is voor het oplaten op het moment dat de lagoon lekker gevuld is.

Mocht je in de problemen komen, is er een rescueteam aanwezig van René-Egli, wat overigens wel hoge kosten met zich mee brengt.

Zie de tabel hieronder voor aanwezigheid lagoon:

Het midden van lagoon kun je het beste bereiken met de shuttlebus die René-Egli aanbiedt of met een eigen auto. Let op, je zult hiervoor wel een stuk onverharde weg over moeten. Dit was in onze periode goed te doen met een normale auto.

Bron: http://www.rene-egli.com/ 

Kite spot – Matas Bay (Costa calma)

Dit is een minder bekende spot of Fuerteventura maar kan wel de moeite waard zijn.

Op deze spot zal je een rescue pakket moeten afnemen bij het surfcentrum, Matasbay, hiervoor rekenen ze € 50,00 voor 3x ophalen (ook een jaar later nog geldig). Dit is in verband met de aflandige wind en de mogelijkheid dat als er iets niet goed gaat, ze je komen redden en geen taxibedrijf voor kiters willen worden. Als je dit niet doet, kunnen ze hoge kosten in rekening brengen mochten ze een rescue doen.

Het voordeel van deze spot is dat het minder bekent is dan Sotavento, hierdoor is het er minder druk en hangt er een relaxed sfeer.

Mocht je van plan zijn om lessen te nemen is dit een goede plek waar ze je alle aandacht geven.

matasbay

http://www.matasbay.com/

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.