Reisverslag Bonaire, kitesurf spots

3 augustus 2010

Als je hebt gekozen om te gaan kitesurfen in een tropisch klimaat, zonder wetsuit en op blauw water, dan kom je op Bonaire terecht. Totaal anders dan de Nederlandse wateren maar toch een beetje Nederlands. Wat je kunt verwachten van een kitesurfvakantie op Bonaire lees je hier.

atlantis kite bonaire

Blauw is echt blauw op Bonaire (Kitebeach Atlantis)

Bonaire heeft van de Nederlandse Antillen misschien wel de beste condities om te kitesurfen. Vlak water, de blauwste zee en veel wind. Het eiland is klein, gezellig en er wordt natuurlijk Nederlands gesproken. De natuur is schitterend en dan vooral onderwater.

Wind op Bonaire

De wind op Bonaire is thermisch. Daarom komt deze altijd uit dezelfde richting, namelijk het uit het oosten. De beste maanden om naar Bonaire te gaan zijn april t/m juli. Bekijk ook de statistieken van Windfinder. Omdat de wind thermisch is, blijft deze meestal tussen de 15 en de 25 knopen van kracht.  Je kleinste maatjes kun je dus thuis laten.

[ad#post]

Kitebeach Atlantis

De eerste spot waar je heen gaat is natuurlijk kitebeach Atlantis. Hier staat de kitebus van KiteboardingBonaire, zij geven hier les. Dit is ook de plek voor beginners. De beginnersspot op Bonaire is wat anders dan in Nederland. De wind is aflandig, het water is diep en je loopt het water in over koraal. Laat je daardoor niet afschrikken! De instructeurs bij de kitebus houden je goed in de gaten. Mocht je geen hoogte kunnen lopen dan komen ze je met een bootje halen tegen een klein bedrag. Met deze bootjes geven ze ook de les. Als je wel hoogte kan lopen is het hier verschrikkelijk mooi. Je zult kiteboarden op turquoise blauw water. Je hebt alle ruimte, want meer dan 15 kites zie je op de spot nooit tegelijk. Onderweg kom je vliegvissen, zeeschildpadden en bij veel geluk, ook dolfijnen tegen. Het water is vlak. Choppy overdag, maar in de middag wordt het water helemaal vlak. Hier vaar je in de mooiste zonsondergangen.

sunset kitesessie

Sunset sessie op Atlantis

Bij de bus kun je gezellig zitten in de schaduw en een koud drankje bestellen. s’ Avonds vaak een gezellige barbecue op de kitespot. Ook kun je er kites en boards kopen (Best en Slingshot) en materiaal huren of laten repareren. Bij de bus koop je ook je stinapa tag, daarmee mag je het water op. Deze tag moet je eenmalig aanschaffen. Het is een soort belasting voor behoud van de natuur. Rangers kunnen komen controleren of je de tag wel hebt. Wil je ook gaan duiken? Schaf dan meteen de juiste tag daarvoor aan.

Pink Beach

Heb je toch behoefte om op een andere plek te gaan kiten? Je kunt een downwinder maken naar Pink Beach. Hier is het water net iets vlakker en lijkt de wind net iets harder. Je vaart vlak langs een rij palmbomen en komt zeker pelikanen tegen. Pink Beach is zeker geen plek voor beginners. De wind is hier nog steeds aflandig.. en er zijn hier geen boten aanwezig! Let dus op wat je doet en zorg dat je uitstekend kunt bodydraggen up-wind. Ook is het hier heel lastig om het water in en uit te lopen door het scherpe koraal. Aan te raden is om niet alleen te gaan.

dsc_0895

Langs de palmbomen op Pink Beach

Red Slave

Heeft het een paar dagen flink gewaaid? Goede kans op golven bij de zuidpunt van het eiland. Dit is heel makkelijk te bereiken vanaf Atlantis. Je maakt een upwinder naar de rode slavenhuisjes. Je bent er zo en hebt kans op leuke golven.

Klein Bonaire

Voor de boulevard van Kralendijk ligt het eilandje Klein Bonaire. Aan de rechterkant ervan wordt soms gekite. De wind is er side offshore en vlagerig. Wel een erg mooi zandstrand, maar daardoor ook badgasten waar je op moet letten. Je kunt naar Klein Bonaire met de watertaxi vanaf de boulevard.

Secret Spots

Bonaire biedt meer aan vergevorderd kiters die niet bang zijn voor koraal en kitelaunchen op lastige plaatsen. Nieuwsgierig? Leer de locals kennen. Zij vertellen je waar je moet zijn en nemen je mee.

dsc_0449

Secret spot waarvan het niet duidelijk is of er gekite mag worden.

Geen wind?

Ook bij geen wind kun je je prima vermaken op Bonaire. Een aantal suggesties:

  • Duiken. Bonaire staat bekend als diversparadise en dat is niet voor niks. Je kunt bij één van de vele scholen duiken of je Padi halen.
  • Snorkelen. Ook zonder duikuitrusting zie je de mooiste vissen. Loop gewoon ergens het koraal op.
  • Wakeboarden. Geen wind toch op het board? De kiteschool heeft ook een wakeboardschool.
  • Washington Slagbaai Nationaal Park. Neem een jeep mee het park in voor flamingo’s, leguanen en prachtige strandjes.
  • Trip naar Curaçao of Aruba. Slechts een kwartier vliegen om te shoppen en te feesten.
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.