Kitesurfen Cyprus, een reisverslag

16 januari 2010

Weinig kitesurfers denken bij een kitevakantie aan Cyprus. In Europa gaat de voorkeur al gauw uit naar plekken als Fuerte en Tarifa. Cyprus is een prachtig eiland, niet alleen voor kitesufers, maar voor de hele familie. Zon, strand, cultuur én wind, Cyprus heeft het. Op zoek naar een plek waar ik naast kiten ook nog kon chillen met m’n vriendin, heb ik onderzocht wat Cyprus te bieden had. En dat viel zeker niet tegen.

cyprus kitesurfen

Het eiland Cyprus

rots van aphrodite

De rots van Aphrodite, godin van de schoonheid. Een toeristische trekpleister op Cyprus

Cyprus is een eiland in de middellandse zee, onder Turkije. Je vliegt er heen in 4 tot 5 uur. Het is een groot eiland, dus als je er wat van wilt zien huur je een auto. Kitesurfen op Cyprus zonder auto is niet mogelijk, er zijn geen hotels aan de spots. Een auto kost weinig en benzine bijna niks, daarvoor hoef je het niet te laten. Wel rijden ze er links, een aangename verandering, maar wel even wennen. Sturen doe je dus aan de rechterkant, vet! Op Cyprus betaal je gewoon met euro’s. Als je wilt kitesurfen ga je naar Paphos, een toeristisch stadje in het zuid-westen van Cyprus. Elke reisorganisatie biedt reizen aan naar Paphos. De andere toeristische plaats is Larnaca, in het zuid-oosten, daar kun je feesten en zuipen. Cyprus was vroeger een Britse kolonie, dat merk je aan veel witte Engelsen, een paar pubs en links rijden op de wegen.

[ad#post]

Cultuur en natuur op Cyprus

cyprus cultuur en natuur

In Paphos zie je overblijfselen van theathers, mozaïekvloeren en zuilen.

Mijn insteek was om tijdens een welverdiende vakantie af en toe lekker te kiten in boardshort, maar ook wilde ik leuke dingen doen met mijn vriendin. Wij hadden in Paphos een relaxed appartement geboekt, prima zwembad en aan het strand. Een auto met airco en het stuur aan de rechterkant tot onze beschikking. Vanuit Paphos hebben we elke dag mooie dingen gezien. Cyprus barst van de Griekse mythologie. Je vind er overblijfselen van tempels met zuilen en mozaïeken. Ook theaters en stadions. Cultuursnuivers zitten hier goed. In Paphos zelf zitten een aantal van deze Griekse hoogstandjes, verder zul je er met de auto op uit moeten. Paphos heeft een klein maar gezellige boulevard en veel restaurantjes. Grieks, Chinees, Italiaans eigenlijk alles kun je er eten. Ook is het leuk om de markt te bezoeken. Paphos heeft genoeg bars, restaurants en pubs, echt vette discotheken heb ik er niet gezien.

Ook heeft Cyprus prachtige rotsstranden, zoals bij de geboorteplaats van godin Aphrodite. En bossen met watervallen waar je vanaf mag duiken. Aan elk prachtig stukje natuur hangt een verhaal uit de Griekse mythologie aan vast.

adonis watervallen cyprus

Watervallen van Adonis

Kitesurfen op Cyprus

Zoals bij elke kitevakantie heb je ook naar Cyprus te maken met stewardessen die niet weten of je nou wel of niet moet betalen voor vliegers in je koffer. Je houdt je dus van de domme en betaald verder niets. Sowieso laat je je wetsuits thuis. Op Cyprus is het in de zomer 30-35 graden en ook de watertemperatuur is prima.

Op het eiland moet je weten waar je moet zijn om te kitesurfen. Heel Cyprus bestaat bijna uit rotskust en op de plekken met kiezelstrand in Paphos liggen badgasten. Bovendien waait het daar niet. Op het eiland zijn een aantal scholen actief, maar ideaal om les te nemen is het niet. Op de beginnersspot is de wind side-shore en diep vanaf de eerste meter. Ben je goed genoeg om in Nederland lekker op zee te kiten, dan is Cyprus een leuke afwisseling.

Wind: constante thermiek
Op heel het eiland staat een aangenaam briesje uit zee. Die maakt de warme temperaturen dragelijk, maar onvoldoende is om te kunnen kiten. Gelukkig pakt het zuid-westen van Cyprus een sterke thermische wind mee in de zomer maanden. Deze begint elke middag door te trekken vanaf 3 uur en kan toenemen tot hard. Neem dus ook je kleine maten mee. Ik heb in juli met 12m gevaren, maar ook overpowered met 8m. In de statistieken van windfinder zul je de thermiek niet vinden, maar het waait er zeker. In de wintermaanden is de thermische wind er niet, het waait dan weinig.

Spots: Paramali en Curium

kitesurf spots op cyprus

Veel spots op de kaart, sommige enkel in de winter vaarbaar (windrichting). Niet allemaal de moeite waard.

De eerste spot waar je naartoe gaat is Paramali. De beginnersspot waar de kitescholen actief zijn. Een strand met grote kiezels en schildpadden nesten, oppassen waar je loopt dus. De wind is side-shore en water vlak, maar zeer choppy. Druk is het hier nooit. Maximaal 10-15 kiters, voornamelijk Cypriotische locals en die zijn erg aardig. Paramali ligt op een half uur rijden van Paphos, het is lastig te vinden, zodra je van de snelweg komt moet je één van de vele onverharde boeren wegen kiezen. Kies je de verkeerde loopt het dood in een boomgaard. Al kies je de goede kom je op een prachtige plek, met blauw water en goede wind.

paramali kite cyprus

Vlakke, maar choppie condities op Paramali.

Ik vroeg aan de locals wat de mooiste spot op Cyprus is. Ze vertelden mij dat Curium de place to be is. Je vaardigheden moeten wel beter zijn dan op Paramali. De golven zijn hoog en de wind is harder en recht onshore. Ik ben van mening dat Curium prima te doen is als je met west 6bft aan de Nederlandse kust kite.

cyprus-2009-067

Grote stenen vormen het strand van Curium. Mooie golven en de wind is recht onshore.

Curium is een kwartier doorrijden, slingerend langs de bergwanden en dan sta je op een prachtige spot. Rechts is voor de badgasten, links voor de kitesurfers. De golven zijn niet veel groter dan in Nederland maar wel cleaner, het gaat weer te ver om een golfboardje voor aan te schaffen.
Je kite pomp je hierop achter de auto’s op een dor veldje. Een strand is er niet echt, alleen dikke ronde stenen. Op deze spot wordt geen les gegeven en de betere locals kiten hier. Zij doen allemaal uitgebreid een warming up en rekken en strekken voor en na hun sessie, daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren.

Verder zijn er nog een aantal spots, maar die hebben geen toegevoegde waarde ten opzichte van Paramali en Curium. Ook is de kans groot dat je daar alleen komt te staan.

Conclusie: voor wie is Cyprus interessant?

Ik heb van de 10 dagen op Cyprus 6 dagen heel chill gekite. De andere dagen hebben we andere dingen gedaan. Maar het waait elke middag in de zomermaanden. Cyprus was voor mij een ideale trip. Ben je net als mij opzoek naar een leuke vakantie waar je af en toe wilt kitesurfen, dan is Cyprus je plek.

Als je opzoek bent naar een vakantie om puur en alleen te kiten is Cyprus minder geschikt, zeker omdat er geen hotels aan de spots zijn. Ook zijn er geen goede vlakwater spots en is er geen “surfcultuur”. Weinig kiters, sowieso geen Nederlandse kiters en geen barretjes en parasols aan de spots. Als je avontuurlijk bent kun je hier wel in elke baai opzoek naar nieuwe spots en golven.

Meer informatie ook op Cyprus Wind.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.