De 3 mooiste kitespots van Turkije

27 mei 2013

Turkije is vooral populair als vakantie bestemming voor jongeren en gezinnen, die graag all inclusive vertoeven. Als kitesurf bestemming is Turkije zeker nog niet doorgebroken.

En dat is eigenlijk best plezierig. Vergeleken met veel kitestranden in Europa, zijn de wateren in Turkije nog relatief rustig. Genoeg ruimte dus om lekker je eigen ding te doen.

Aan zon natuurlijk geen gebrek, maar ook de wind is verrassend vaak aanwezig. De ingrediënten voor een goede vakantie naar Turkije. De wind is thermisch en gaat meestal ’s middags aan. Met het stijgen van de temperatuur neemt ook de wind toe.

Baai van Gökova, Mugla

gokova bay kiteboarding

De meest geliefde én windzekere kitespot van Turkije is de baai van Gökova. De wind is constant en thermiek, het water is vlak, helder, schoon en niet zo zout. Het diepe water is wat meer choppy. Voor zowel beginners als gevorderden is Gökava Bay een geweldige kitespot. Het strand is 3 kilometer lang en de eerste 150 meter van het water is ondiep. Obstakels als bomen, gebouwen of rotsen zijn er niet. ’s Ochtends staat er een licht zeebriesje, wat rond 12 uur oploopt tot 18-20 knopen.

Icemeler kite turkije

Icmeler, Urla

Icmeler is een badplaats aan de Lycische Kust en ligt op 9 kilometer afstand van Marmaris. De stranden zijn er mooi en breed en de wateren zijn azuurblauw. Er is een kitesurfcentrum aan de grote beschermde baai van Icmeler, met super goede condities: het water is warm, ondiep en vlak tot choppy. Er is meer dan genoeg ruimte om lekker te varen. Hier is de wind meestal ’s ochtends sterker. Gemiddelde windsnelheid van 15-20 knopen met een noord/noordwestelijke richting. Perfect voor zowel beginners als gevorderden om tricks te oefenen en een downwinder te maken naar een naburig eiland.

Alacati kiteboarding

Alacati, Cesme Peninsula

Alacati is een slapend vissersdorpje gelegen aan de westkust van Turkije. Het is een vette kitespot met een sterke en consistente noordelijke wind. Het water is kristalhelder, vlak tot choppy en relatief ondiep. Prefect dus voor de beginnende tot gevorderde kitesurfer. Hoewel windsnelheden uiteenlopen van 10-30 knopen, is Alacati in de zomer van juni tot september het meest windzeker.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.