Kitesurfen Fuerteventura, reisverslag

13 oktober 2010

kitesurf fuerteventura

De Canarische Eilanden zijn een zeer populaire bestemming voor zonaanbidders, terecht. Zon, warmte, mooie stranden en een blauwe zee zijn hier toch redelijk dicht bij huis te vinden. Naar de Canarische Eilanden vlieg je namelijk al in 4 en een half uur. Wie van plan is zijn kitesurf set mee te nemen op vakantie, gaat Fuerteventura. Dit eiland biedt de meeste faciliteiten voor kitesurfers.

De eilandengroep ligt voor de noordwestkust van Afrika, in de Atlantische Oceaan. De eilanden horen bij Spanje, wat je merkt aan de cultuur en economie. De natuur op eigenlijk alle Canarische Eilanden wordt vergeleken met een maanlandschap. Dor en droog vulkanisch landschap. Zo ook Fuerteventura, na Tenerife het grootste eiland. Op Tenerife wordt ook aan kitesurfen gedaan, maar niet met zoveel voorzieningen als op Fuerteventura.

[ad#post]

Het heldere blauwe water op Fuerte is in de zomermaanden zo’n 22 graden Celsius. Warm genoeg om te kitesurfen in je boardshort of een shorty. In de wintermaanden is het water zo’n 18 °C. Zou je dan naar Fuerteventura gaan dan neem je het beste een wetsuit mee. De beste windmaanden zijn april t/m augustus. De wintermaanden heb je veel minder kans op wind. Maar dan is de swell weer beter en wordt er veel aan golfsurfen gedaan rond het eiland.

Fuerte Noord

flagbeach-corralejo-fuerte

Zwemmers en surfers gaan goed samen op Flagbeach

In het noord-oosten van Fuerteventura ligt het toeristische stadje Corralejo. Een leuke winkelstraat, veel restaurantjes en barretjes vermaken hier de vooral Britse toeristen. Discotheken kom je hier niet tegen. Mooie stranden en dan voornamelijk Flagbeach trekken toeristen naar dit dorp. Flagbeach is een enorm strand vlakbij Corralejo. Hier is een Wind & Kitesurf Center aanwezig. Je kunt hier kitesurfles nemen, materiaal huren etc.

De wind op Flagbeach is voornamelijk sideshore van links. Windkracht 4-6 Bft. Het getijde verschil is enorm. Bij hoogwater is het water vlak. Bij laagwater komen er verraderlijke rotsen bloot te liggen. Let hierop vooral bij het in en uit het water stappen. Wanneer het eb is kunnen er ook aardige golven ontstaan. Het Windsurf & Kitesurfcenter heeft een rescue service. Als je in de problemen komt pikken ze je op met een bootje. Neem hierop een abonnement van 30 euro voor maximaal 15 dagen. Betaal je dit niet dan kost een enkele reis naar het strand je 100 euro. De service is van belang aangezien er downwind van Flagbeach een rif ligt en de wind sideshore is.

Om te kitesurfen op Flagbeach hoef je niet heel gevorderd te zijn. Wanneer je in Nederland met sideshore wind geen problemen hebt zul je op Flagbeach goed uit de voeten kunnen. Reis je samen met niet kitesurfers of kinderen? Dan is Corralejo een goede keus om heen te gaan aangezien hier wat meer vermaak is, met marktjes, winkels, een waterpark etc.

Als je in Corralejo verblijft, is het raadzaam een auto te huren. Op de fiets is het ver naar Flagbeach en de bus is onbetrouwbaar. Auto’s kun je overal huren en deze zijn vrij goedkoop, evenals de benzine.

Met de auto rijd je in 20 minuten naar El Cotillo in het noord-westen. Ook hier kun je prachtig kitesurfen. De wind komt hier sideshore van rechts. Wel is de wind hier vrij vlagerig vanwege de enorme rotswand aan de rechterkant. De wind is hier meestal net wat harder dan op Flagbeach. Wel ook opletten voor rotsen. Bij Cotillo zijn verder geen voorzieningen aanwezig.

el-cotillo

De rotswand bij El Cotillo zorgt voor een mooi plaatje én vlagerige wind

De noordkant van Fuerte bestaat uit rotsen en zand. Waardoor er soms baaien en laguna’s ontstaan bij hoogwater. Rij bij Cotillo eens door naar het noorden. Hier soms je soms kleine lagunes met perfect vlak water. De locals zijn niet altijd blij als je er op gaat kitesurfen.

fuerteventura-lagoon

Een lagoon in het noorden van Fuerte waar de pro’s van North Kiteboarding trainen.

Fuerte Zuid

In het zuiden van Fuerteventura ligt Sotavento met nog een ander Kitesurf & Windsurf centrum. Namelijk die van Rene Egli. Dit centrum bestaat uit twee stations langs de kust. In het zuiden is de wind harder dan in het noorden. Windkracht 7-8 Bft is hier geen uitzondering. Neem dus ook je kleine maten mee. Het centrum verhuurt kites en geeft lessen. Bij Rene Egli wordt jaarlijks de PKRA Kitesurf WorldCup gehouden.

sotavento-rene-egli

Sotavento is volledig gericht op watersport

De wind is schuin aflandig. Ook is de wind vlagerig omdat deze over heuvelland heen komt. Om deze redenen is het aan te raden hier heen te gaan wanneer je meer gevorderd bent. Bij hoogwater ontstaat er op het strand een enorme lagune, hierin wordt lesgegeven in kniediep water. Wel is de wind hier extreem vlagerig.

Sotavento is minder geschikt voor families en niet kitesurfers. Behalve het watersporten is hier weinig te beleven.

Conclusie

Fuerteventura heeft kitesurfers veel te bieden. Hoewel de natuur zelf niet fantastisch is, is de wind en het water dat wel. De windzekerheid is in de zomermaanden vrij hoog. En waait het een keer niet dan kun je golfsurfen. Zeker omdat het eiland ook voor gezinnen vermaak biedt, is het een zeer geschikte locatie voor een kitesurfvakantie.

Meer informatie:
flagbeach.com
rene-egli.com

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.