Beginnen met kitesurfen geschreven door een beginner

6 december 2017

Altijd leuk, al die fantastische verhalen over kitesurfen en mooie filmpjes! Maar ja, om dat even zelf te doen is toch anders. Dat begint, bij het begin. Beginnen is niet altijd makkelijk, hoewel dat uiteraard ook verschillend ligt per persoon, qua aanleg en angst.
Het begin is leren vliegeren. Leren hoe de wind werkt en hoe je de wind kan gebruiken om de vlieger te controleren. Zelf ben ik begonnen met een matrasje van 2m2. Erg leuk! Dan is het vervolg een grote kite leren optuigen, oplaten, bedienen (ook handig met 1 hand bedienen voor de toekomst), de theorie en VEILIGHEID. Je speelt met natuurelementen, prachtig om te doen, maar natuur houdt ook zijn eigen wil, dit kan onvoorspelbaar zijn. Een grote kite stuur je niet door het windvenster (in principe), terwijl dit met een 2m2 vlieger juist heel leuk kan zijn.

Wacht… maarre windvenster, wat is dit? Ja daar begint dus de theorie van wind, vliegeren, kiten. Daar ga ik nu niet al te diep op in. Misschien een volgende keer…
Als je voldoende kennis hebt, de controle en vertrouwen met de kitesurf kite (5-12m2), gaan we de zee in. De start van het heerlijke zout in je mond en neus. Het kan handig zijn om je mond dicht te houden, maar ja je moet al met zoveel rekening houden…

 

 

 

Eerst is het van belang om te kunnen bodydraggen. Super leuk!!! De kite je laten meetrekken door de zee (kan ook samen). Dan voel je de kracht van de wind, waarbij je die niet hoeft te bedwingen zoals op het strand, maar je juist laat meetrekken en tegen de golven in botst. Dit geeft gevoel van kracht en maakt je tegelijk klein als mens. Bij bodydraggen is het belangrijk om tegen de wind in te kunnen sturen. Dit doe je door je lichaam als een pijl de richting laten wijzen waar je heen wilt in combinatie met de kite te bedwingen. Zo kun je bijvoorbeeld je bord weer ophalen.

Na het bodydraggen komt het echte harde werken! Namelijk op het bord komen te staan. Ik vindt het meest lastige dat je meerdere dingen tegelijk moet doen, namelijk de kite bedwingen (met 1 hand), in het water gaan liggen en het bord aan je voeten zetten. Als je dan eindelijk klaar ligt, is er alweer een golf over je heen gespoeld in de zee van NL. Handig om bewust te kiezen waar en wanneer je gaat oefenen. Maar ook zonder golven, is het een hele kunst. Vervolgens moet je je lichaam bedwingen, niet te snel gaan staan. Als je staat, je gewicht op je achterste been laten, niet voorop. Als je gewicht te veel op je voorste been komt, zakt de punt van je bord in het water, dat werkt niet. Dus… veel dingen tegelijk om aan te denken en te leren.

 

 

Dit is een uitdaging wat gepaard gaat met heel veel oefenen met vallen en opstaan. Dan komt het echt op doorzettingsvermogen. Geef niet op!! Als dit namelijk lukt…. Wouw dan snap je eindelijk al die kitesurfers!! Voor 10 seconden… langer zal het niet worden, dan lig je namelijk weer in het water. Ook nu is het een stukje doorzettingsvermogen nodig om te blijven oefenen, blijven doen om beter te worden. Echter één voordeel: nu heb je hét gevoeld! De reden dat mensen kitesurfen!

 

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.