10 tips bij aanschaf gebruikte kite

8 september 2010

2ehandskite

De tweedehands kitemarkt is groot. Op verschillende websites kom bergen gebruikte kites en boards tegen. Ook in de surfshops worden gebruikte kites aangeboden. De aanschaf van een tweedehands kite kan een prima investering zijn, Een kite van één jaar oud is namelijk al de helft van die nieuwprijs waard. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de kite in goede staat is, zodat je er nog een tijd met plezier mee kan kitesurfen. Tien tips waarop je moet letten, bij aanschaf van een gebruikte kite, om geen miskoop te doen:

 1. Doek. Het eerste waar je naar kijkt is de staat van het doek. Verkleurde of vale plekken geven aan de kite veel en intensief is gebruikte. Een ‘knisperend’ doek is weinig gebruikt.
 2. Reparaties. Een reparatie in de kite hoeft de vliegeigenschappen niet te beïnvloeden. Check wel of de reparatie goed en professioneel is uitgevoerd. Kijk of het doek op de plek van de reparatie netjes tegen mekaar aan ligt, of er geen vouwen in zitten en of de stiksels netjes zijn. Betaal niet teveel voor een kite met reparaties, want dit beïnvloed de prijs. Zitten er reparaties in het doek over meerdere panelen? Dan is de kans veel groter dat de vliegeigenschappen slechter zijn geworden.
 3. Leading edge. De leading edge (grootste tube) van de kite is van het materiaal dacron gemaakt. Check de leading edge op slijtplekken. Deze kunnen betekenen dat de kite veel en lang op het strand heeft gelegen. Slijtplekken in de LE zijn lastig te repareren. Check vooral de tips van de kite.
 4. Tubes. Pomp de kite op, wanneer je een gebruikte kite wilt aanschaffen. De kans bestaat dat er een lek zit in de tubes. Na het oppompen bekijk je de bar en lijnen, zodat je er achter kunt komen of de kite langzaam leeg loopt. Dit zou achteraf een vervelend probleem zijn.
 5. Bar. Een veel voorkomend probleem met gebruikte barren, is de grip van de bar. Deze wil weleens loslaten op verschillende punten. Wanneer dit het geval is, is het niet fijn om de bar vast te houden. Het zorgt voor blaarvorming in de handen. Je wilt dus ook graag een bar in goede staat.
 6. Lijnen. De lijnen van een gebruikte bar kunnen zijn opgerekt. Bekijk daarom of de lijnen gelijke lengte hebben. Check de lijnen ook op knoopjes en slijtage, die veel invloed hebben op de breeksterkte.
 7. Jaartal. Koop nooit een te oude kite. Kites van voor 2007 hebben minder goede depower eigenschappen en herstarten vaak slechter uit het water. Laat je niet verleiden door de lage prijs.
 8. Spreek af op het strand. Heb je op marktplaats of ergens anders op internet een kite gezien die je graag wilt kopen? Probeer met de verkoper op een kitespot af te spreken. Daar heb je ruimte om de kite geheel op te zetten en uit te proberen. Zo kom je er het snelst achter als er iets mis is met de vlieger.
 9. Pomp. Het is aan te raden zelf een pomp mee te als je afspreekt via internet. Misschien heeft de verkoper er geen en dan heb je niet de mogelijkheid de kite op te pompen.
 10. Kites op internet. Kijk hier voor je tweedehands kites en boards:
  Hanglos.nl
  Kitehigh.nl
  Surfspullen.nl
  Marktplaats.nl
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.